26. maj 2018.26. maj 2018.
Jedinstveni vinski svet pod vedrim nebom
PETA MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA U ŠAPCU

Jedinstveni vinski svet pod vedrim nebom

Otmeno i veselo, kako dolikuje Malom Parizu, Šapčani su dočekali su goste , sa kojima su proslavili petu Međunarodnu izložbu vina. Večeras su u Šabac došli proizvođači vina iz skoro svih srpskih vinogorja, Austrije i Crne Gore. Organizatori, Grad Šabac i Glas Podrinja, imaju sve razloge da budu zadovoljni.
- Ove godine imamo petnaest izlagača, sa akcentom na manje poznate vinarije, jer su se ostale, u međuvremenu, probile na tržište. Imali smo priliku da probamo nekoliko premijera, a svakako bih pohvalio napor vinarije "Aleksić" iz Vranja, jedine srpske vinarije, koja je napravila svoj penušavac, istakao je novinar Nenad Kulačin, u ime lokalnog nedeljnika.
A probali smo, nije da nismo, u cilju što preglednijeg izveštaja za vas. Prvo pa muško - vinarija Tarpoš iz okoline Aranđelovca ima izvanredan šardone, degustirali smo i bermet, koji je šampion Mađarske poslednje četiri godine, prvi srpski penušavac i penušavi roze iz vinarije "Val" iz Crne Gore, koja ima tradiciju dugu 55 godina. Upoznali smo Klusa Fišera, predstavnika vinarije Srednje škole Silbeberg iz Graca, koja ima svoju proizvodnju vina - na imanju od 350, 25 hektara pod grožđem, a između 100 i 150 hiljada boca godišnje.
U opuštenoj atmosferi, pod vedrim nebom i uz zvuke tamburaša, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozdravio je sve izlagače, a posebno goste iz Graca, „koji dolaze iz Evrope kojoj želimo da pripadamo, a koji imaju priliku da vide kakvi su srpski gradovi“.
Manifestaciju je otvorio Saša Novaković iz vinarije „Vinart“ iz Šumadije.
- O vinu su mnoge pesme napisane i mnoge mudre misli izrečene. Sve neponovljive boje, mirisi i ukusi dolaze nam kao darovi sa neba, koje oplemenjujemo znanjem, radoznalošću i kreativnošću u jedinstvenom vinskom svetu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa