31. maj 2022.31. maj 2022.
Beta

Beta

PKS: Smanjen izvoz maline iz Srbije

Izvoz malina iz Srbije je u prva četiri meseca ove godine za oko 30 odsto manji u odnosu na prosek prethodnih godina, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Na sastanku sa prerađivačima i izvoznicima zamrznutog jagodastog voća u okviru Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća PKS predstavljeni su podaci prikupljeni sa velikih izvoznih tržišta, pre svega Zapadne Evrope gde se najviše prodaje srpska malina.

"Podaci pokazuju da je prodaja maline u lancima supermarketa širom Evrope opala za 20-30 odsto u odnosu na isti period prošle i pretprošle godine, a kao glavni razlog se navodi visoka cena uslovljena veoma visokom otkupnom cenom sveže maline u berbi 2021. godine", navodi se u saopštenju PKS. Izvoznici su ukazali da će dolazeća sezona predstavljati veliki izazov za srpske izvoznike jagodastog voća zbog rasta cena struje, transporta, radne snage i svih ostalih troškova uz veliki gubitak tržišta u ovoj godini, kao što je to bio slučaj i u prošloj.

Analiza je pokazala da je uobičajeni udeo otkupne cene u odnosu na troškove otkupa, prerade i prodaje 50-60 odsto.

Taj udeo je drastično poremećen u prethodnoj godini, kada je iznosio čak 87 odsto, što je u velikoj meri otežalo stabilno i konkurentsko poslovanje prerađivača i njihovu konkuretnost na tržištu, rečeno je na skupu u PKS.

Učesnicima sastanka predstavljene su i informacije iz Poljske koja očekuje solidan rod maline, oko 10 odsto veći od prošlogodišnjeg.

PKS je navela da i pored trenutne krize, podaci o rodu maline u Ukrajini pokazuju da će biti solidna godina.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa