2. jun 2022.2. jun 2022.
Liturgija u Sabornom hramu u Šapcu / Glas Podrinja

Liturgija u Sabornom hramu u Šapcu / Glas Podrinja

Proslavljen praznik Vaznesenja u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Tog dana se Hristos ponovo javio svojim učenicima i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.“

Isus im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Njegovu poruku u svet i spasavati ljude. Podignutih ruku Hristos je blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo i, završivši svoju misiju, vratio Bogu Ocu.
NIJE SVE U NAMA ZEMLjA
U Saborom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, proslavljen je praznik Vaznesenja Gospodnjeg.
- U imenu praznika, koje svojom lakoćom nadilazi zakone materije, kao da je upletena sama tajna događaja. Vaznesenje pokazuje put ka otvorenom nebu koje nije ni mesto, ni dimenzija, nego stanje obožene ljudske prirode, gde čovek ravnobožno kroz Hrista učestvuje u slavi Božjoj. Jesmo od zemlje, ali nije sve u nama zemlja. I od Neba smo. U zemlju odlazimo, ali se nebu nadamo, u njega gledamo i čekamo da i mi budemo uzneseni u sretanje Gospodu. I tako ćemo svagda sa Njim biti, kaže sveštenik Nikola Jančić.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa