3. jun 2022.3. jun 2022.
Šabac će ugostiti

Šabac će ugostiti

Promo liga Lixotherapy - stop autizam

Šabac će ovog leta biti jedan od gradova domaćina prve "Promo lige Lixotherapy - stop autizam" pilot projekta osmišljenog u cilju unapređenja sposobnosti, smanjenja agresije, socijalizacije i inkluzije dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom. Projekat podrazumeva više sportskih takmičenja dece i mladih sa zadacima prilagođenih njihovim mogućnostima.

Sport kao terapija (foto: Glas Podrinja)


Projekat je osmislila nekadašnja košarkašica, košarkaški trener i vrhunski sportista Ljiljana Stanojević. Ona se poslednjih 15 godina bavi istraživanjem uticaja specifične motorike na razvoj kognitivnih i psihofizičkih dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom.

-Tokom trenerske karijere sam imala priliku da se susretnem sa decom kod kojih je utvrđen autizam, uspostavila sam konekciju sa njima, ostvarila dobre rezultat, što me je podstaklo da započnem istraživanje, upoznam autizam i osmislim način gde sport postaje deo terapijskih tretmana gde se deca razvijaju, unapređuju, osamostaljuju i smanjuju agresiju i sve to bez medikamenata - ističe Ljiljana Stanojević.

U Ligi će ove godine nastupiti četiri ekipe, dve iz Šapca, jedna iz Beograda i jedna iz Sombora. Takmičenje podrazumeva i učešće osoba sa autizmom, kako onih sa visokim stepenom sposobnosti, tako i onih sa najnižim stepenom.

Sportski savez Šapca je pružio maksimalnu podršku, a promoter lige je nekadašnji šampion sveta u kajaku i aktuelni predsednik Sportskog saveza Šapca Milan Đenadić.

Prvi turnir Lige je u Beogradu, a Šabac će učesnike ugostiti krajem jula i krajem septembra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa