10. jun 2022.10. jun 2022.
Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Imunizacija protiv HPV u Srbiji

U sklopu aktivnosti borbe za očuvanje javnog zdravlja u Republici Srbiji, predstavnici Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić", direktorka dr Jasmina Stanković, glavna sestra Dragana Simeunović, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Branko Mišić, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Snežana Biševac i glavne sestre Radmila Mihailović i Jelena Krstić prisustvovali su Simpozijumu „Program imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom u Srbiji“.
Foto: Dom zdravlja

Ovom važnom skupu su prisustvovali eminentni stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja, Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being International“ uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a uvodnu reč održao je državni sekretar Predrag Sazdanović.

O samom planu sprovođenja imunizacije govorila je doc.dr Verica Jovanović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Predstavnici Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ su imali priliku da se upoznaju sa planom sprovođenja imunizacije, edukaciji o samom načinu vakcinisanja, vezi između HPV virusa i raka, kao i o motivaciji roditelja za vakcinaciju.

Imunizacija protiv HPV se preporučuje deci starosti od 9 do 19 godina, pre stupanja u seksualne odnose. Pozivaju se roditelji da svoju decu , bez obzira na pol, vakcinišu ovom preporučenom vakcinom (Gardasil 9), tako što će se obratiti izabranom pedijatru radi davanja pismene saglasnosti od strane roditelja ili staraoca. Na osnovu saglasnosti sačiniće se plan nabavke ove vakcine.

Vakcina je najbolji način zaštite od raka grlića materice i ocenjena je kao ekstremno bezbedna

Foto: Dom zdravlja
Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa