11. jun 2022.11. jun 2022.
Sutra su Duhovi: Praznik Svete Trojice

Sutra su Duhovi: Praznik Svete Trojice

Sutra se praznuju Duhovi, ili Trojice, praznik za koji se kaže da je rođendan crkve. Praznuju se 50. dana posle Pashe, Vaskrsa, pa se zovu i Pedesetnica. Ovaj hrišćanski praznik odgovara jevrejskom prazniku Pedesetnice, koja se svetkovala isto u 50. dan posle Pashe.

U vreme jevrejskog praznika u jerusalimskom hramu, pored molitava i žrtvoprinošenja, čitani su određeni odeljci iz Mojsijevog zakona i iz drugih biblijskih knjiga (kasnije i iz Talmuda). Kao i na Pashu i na Praznik sjenica, i na Pedesetnicu svi odrasli Jevreji bili su obavezni da pohode hram u Jerusalimu.

U novozavetnoj crkvi na Pedesetnicu se svetkuje spomen na silazak Svetoga Duha na apostole. To je jedan od najveličanstvenijih hrišćanskih praznika još iz apostolskog vremena (Dela apostolska 2,1-22). Bogosluženja na Pedesetnicu se odlikuju večernjom službom, koja se služi u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se apostoli odmah razišli po svetu da propovedaju novu nauku; na njoj se čitaju molitve sv. Vasilija Velikog, u kojima se Crkva moli za darivanje Duha blagodati, za isceljenje telesnih i duševnih tegoba, i da nas one sve udostoji Carstva nebeskog.

Na ovaj praznik, nazvan i Trojice, jer se fizički pojavilo i Treće Lice Svete Trojice – Sveti Duh, Pravoslavna crkva ukrašava hramove u koje se unosi zelena trava, a u vreme stare Crkve zelenilo se unosilo i u kuće. Ovaj običaj je prešao u hrišćansku crkvu iz stare judejske prakse kad su u slavu primanja Sinajskog zakonodavstva, koje je bilo dato pod vedrim nebom, ukrašavane sinagoge i kuće grančicama. Ova simvolika je izraz naše blagodarnosti Bogu. Bogosluženje Pravoslavne crkve vanredno izražava vezu ova dva istoimena praznika u Starom i Novom Izrailju, s tim što je u središtu hrišćanskog liturgijskog pesničkog opusa događaj u Jerusalimu, a starozavetni praznik je odlična pozadina – praslika.

Kao što je javljanje Boga na Sinaju bio rođendan jevrejskog naroda, tako je i silazak Svetoga Duha na apostole rođendan hrišćanske Crkve – istog dana, posle propovedi apostola Petra, obraćeno je u Hristovu veru tri hiljade ljudi (Dela 2,41). Za događaj Pedesetnice je usko vezan doživljaj glosolalije, što je govor nepoznatim jezicima, ili razumevanje stranih jezika.

U pravoslavnom živopisu Silazak Svetoga Duha je predstavljen kako apostoli sede sa strane, sa upražnjenim mestom na čelu (zamišlja se da je tu Gospod Hristos, koji se deset dana ranije vazneo na nebo), među kojima je Bogorodica; iznad njih je Sveti Duh izobražen u vidu ognjenih jezika kako silaze na njih.



Sajt SPC

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa