16. jun 2022.16. jun 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Poljoprivrednici traže od države da otkupi 200.000 tona pšenice po 50 dinara po kilogramu

Nekoliko udruženja poljoprivrednika u Srbiji zatražilo je danas da država otkupi 200.000 tona pšenice za robne rezerve po 50 dinara po kilogramu.

"Udruženje 'Pančevački ratari', asocijacija 'Agrarni forum' iz Pančeva i 'Građanska neposlušnost' iz Dolova traže da država za robne rezerve otkupi 200.000 tona pšenice iz novog roda, što je oko deset odsto očekivanog prinosa, jer je u mnogim željama strateški prehrambeni proizvod, a ne grašak i boranija", navodi se u saopštenju poljoprivrednika.

Dodaje se da "otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su imputi porasli od 20 do 300 odsto i time znatno poskupeli proizvodne troškove".

Poljoprivrednici su naveli da država Srbija, koja se opredelila za evropske integracije, treba da dozvoli slobodno tržište i dozvoli izvoz žitarica, posebno zbog toga što su magacini puni i pšenice i kukuruza pred žetvu.

"U cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima, država mora vratiti osnovne podsticaje – subvencije po hektaru, kao u EU u iznosu od 200 evra jer se sa sadašnjim podsticajima ne može izdržati", navedeno je u saopštenju poljoprivrednika.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa