23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Tradicija proizvodnje „crvenog zlata“ duga četiri decenije

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetio je danas domaćinstvo Zorana Marinkovića, poljoprivrednika iz Lipolista, koji ima zasade voća na oko šest hektara. Na poslovima berbe angažovana je cela porodica, a po potrebi obezbeđuju dodatnu radnu snagu.

Foto: Glas Podrinja

Kako je istakao dr Pajić, Grad je obezbedio 120 miliona na godišnjem nivou za podsticajne mere u poljoprivredi, kao i bespovratna sredstva u visini do milion dinara za kupovinu 34 nova traktora.
-Zoran Marinković, ugledni poljoprivrednik iz Lipolista, bavi se u osnovi voćarstvom. Na šest hektara ima zasađene zasade, višanja, oraha, šljiva i malina i upravo smo posetili berače tog „crvenog zlata“. Uverili smo se da je godina izuzetno rodna, da je cena izuzetno povoljna, oko 600 dinara u otkupu, da ima dovoljno berača. Ovaj uzorni poljoprivrednik preda između šest i sedam tona godišnje i dobro je što se čitavo domaćinstvo bavi samo poljoprivredom. Podsticajnim merama koje je Grad predvideo želimo da osnažimo sve naše poljoprivrednike i pomognemo u ovim teškim vremenima da što više mladih ljudi ostane na selu i da se bave poljoprivredom. Grad na godišnjem nivou izdvaja 120 miliona za podsticajne mere u poljoprivredi. Ove godine smo za naše poljoprivrednike sa cele teritorije grada Šapca obezbedili 34 nova traktora, gde je Grad dao bespovratna sredstva u visini do milion dinara, a ostalo su dali naši poljoprivrednici. U samom Lipolistu je sedam poljopriverednih domaćinstava konkurisalo i dobilo sredstva za sedam novih traktora. Pored toga, želimo da i drugim merama koje sprovodimo osnažimo naša poljoprivredna domaćinstva, jer je ulaganje u poljoprivredu ulaganje u budućnost grada Šapca- podvukao je gradonačelnik dr Pajić.
Foto: Glas Podrinja

Marinković ima tri ćerke, dva zeta i petoro unučadi i svi, kaže, pomažu koliko mogu, a posla za vredne ruke uvek ima. Zanimljivo je da se proizvodnjom maline bavi čak 40 godina.
-Poljoprivredom se bavim odavno. Uporedo sa tim sam radio 26 godina u zadruzi, ali kada je otac umro, a i prodata je i zadruga, okrenuo sam se isključivo poljoprivredi. Maline su na oko 40 ari, višnje na dva hektara, šljive na dva i po hektara i imamo nešto oraha i kupine. Dobro je rodila malina i kupina, višnje je malo mraz oštetio, možda je ostalo 60 do 70 posto, a šljiva je ostalo oko 20 posto. Nešto radnika plaćam, ali većinom sve poslove završimo sami- istakao je Marinković i dodao da će, kad mlađe generacije stasaju, biti prostora da proširi svoje gazdinstvo, a i u saradnji sa Gradom nabaviće novu mehanizaciju pod povoljnijim uslovima.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa