24. jun 2022.24. jun 2022.
Foto: Opšta bolnica Šabac

Foto: Opšta bolnica Šabac

Prvi ortoped u Šapcu

Ortopedske zahvate u Šapcu do pre pola veka radili su lekari opšte prakse, internisti i hirurzi, a oni najkomplikovaniji slučajevi upućivani su u Beograd. Radilo se pod okriljem Službe hirurgije, a zbog velikog broja intervencija, ukazala se potreba za specijalistom iz ove oblasti. Primarijus dr Ljubomir Popović, bio je prvi šabački ortoped, osnivač Službe ortopedije i traumatologije, potom i generalni direktor tadašnjeg Zdravstvenog centra osam godina, odnosno puna dva mandata.

Ime prim. dr Ljubomira Popovića upisano je zlatnim slovima u istoriju šabačke medicine druge polovine 20. veka. Stari Šapčani i brojni poznavaoci razvoja zdravstva u ovom gradu, prvog ortopeda u gradu kraj Save znaju, ne kao doktora Ljubomira, nego kao Mikicu – čuvenog lekara, koji je već u prvim godinama kao ortoped postao zvučno i cenjeno ime u ovoj grani medicine. A dobro je poznat i ljubiteljima fudbala, jer je do polaska na Medicinski fakultet u dresu šabačkog FK „Mačva“ zadavao glavobolju protivničkim igračima.

Predratni lekari i mladi stručnjaci

Šabac se s razlogom smatra kolevkom srpskog zdravstva, budući da je u ovom gradu otvorena prva bolnica, apoteka, proradio prvi rendgen aparat … Od dr Jovana Stejića, prvog Srbina školovanog lekara koji je 1829. godine pristigao u varoš kojom je upravljao Jevrem Obrenović, preko dr Laze K. Lazarevića kliničara i gerontologa, i dr Drage Ljočić, prve lekarke u Srbiji, nastavljen je niz značajnih imena doktora medicine koji su svoje znanje i veštinu stavili na raspolaganje Šapčanima.

– Imam toliko godina da se sećam da je posle oslobođenja u Šapcu bilo samo starih predratnih lekara. To su bili veliki lekari dr Jurišić, dr Milanović, dr Martinović … Oni su, maltene, držali zdravstvo u Šapcu, a bolnica je imala samo nekoliko odeljenja: interno, hirurško, grudno i ginekologiju. Posle rata, 50–ih godina, dolaze nam prvi lekari koji su završili Medicinski fakultet u Beogradu. Obnavlja se kadar, dolaze mladi, dobijaju i završavaju specijalizacije. Na internom odeljenju rade prim. dr Radmilo Tomić, na hirurgiji dr Milan Bakić, na ginekologiji prim. dr Natalija Živanović – seća se prim. dr Mikica Popović.

Neposredno posle rata, kako navodi naš sagovornik, bolnicu su vodili hirurg dr Teodor Božin, dr Danilo Ciganović, ginekolog, dr Čedomir Knežević, internista–pneumoftiziolog … O zdravlju Šapčana brinuli su sve do 60–ih godina 20. veka. U međuvremenu je donet Zakon koji je predvideo formiranje zdravstvenih centara, odnosno objedinjavanje domova zdravlja, opštih bolnica i svih malih samostalnih zdravstvenih ambulanti. Prvi Zdravstveni centar u Srbiji osnovan je 1. aprila 1960. godine, upravo u Šapcu.

Šabac postaje „Banjica“ u malom

– U daljem radu bolnice, prekretnica je bila 1967. godine, kada Ministarstvo odobrava da se Zdravstvenom centru dodeli pet novih nedostajućih specijalizacija. U Šapcu nije bilo ortopedije, urologije, anestezije, fizikalne medicine i patologije. Ja sam imao sreću da te 1967. godine dobijem specijalizaciju iz ortopedije, a 1971. godine kada sam je završio, postao sam prvi ortoped u Šapcu. Ceo svoj specijalistički staž obavio sam u izvrsnoj bolnici „Banjica“. To je jedna savremena bolnica sa dosta stručnog kadra. Ima neke simbolike u tome što sam u „Banjici“ na specijalizaciji proveo četiri godine. Jer, u neposrednoj blizini nalazi se stari zloglasni logor u kojem sam kao dete bio zarobljen takođe četiri godine – priča prim. dr Popović.

Sa prof. dr Brankom Radulovićem, direktorom bolnice „Banjica“, prim. dr Popović je tokom specijalističkog staža svake druge subote dolazio u Šabac gde su radili operacije. Bolnica „Banjica“ je visoko stručna, ističe naš sagovornik, tako da su u Šapcu rađene ne samo traume kojima su se do tada hirurzi bavili, već i posledice koštano–zglobne tuberkuloze, dečje paralize, tumora kostiju, a svega ovoga tada je bilo mnogo. Naročito su se radile operacije kukova kod beba. Tako je Šabac postao „Banjica“ u malom.

– Hrabro smo se upustili u sve izazove. Tako se formirala jedna vrlo dobra ekipa. Posle mene specijalizaciju iz ortopedije su završili prim. dr Jovan Vasilić i prim. dr Milan Maksić. Služba ortopedije i traumatologije osnovana je 1974. godine. Za rad nam je dodeljen napušteni prostor nekadašnjeg grudnog odeljenja, gde je sada Međuopštinski istorijski arhiv. To smo adaptirali, ali ostale su one bolničke sobe iz 19. veka sa 20 kreveta. Taj prostor podelili smo sa urologijom i ginekologijom. Formirali smo kompletnu službu sa sestrama, bolničarima, gipserima, administrativnim radnicima i počeli da radimo. Do 1980. godine, do otvaranja Hirurškog bloka, tu smo radili.

Prva operacija u Srbiji koja je obavljena van “Banjice” bila je totalna proteza kuka urađena 1978. godine, seća se prim. dr Mikica Popović. U to vreme, navodi dalje, počela je da se usavršava poljoprivredna mehanizacija, pojavili su se berači kukuruza, vrlo opasna mašina za neobučene zemljoradnike. Otkidani su prsti, šake … Tako je šabačkim ortopedima došla jedna teška povreda. Šaka je visila sa slomljenim kostima, krvnim sudovima, nervima, bile su samo tetive. Izazov je bio spasiti šaku. Operacija je trajala sedam sati, a rezultat je bio da je šaka nakon toliko teške povrede postala funkcionalna.

„Lazini dani“

– Ta naša generacija intenzivno se bavila stručnim i društvenim radom. Jednom godišnje organizovane su lekarske zabave, a stručni rad naročito se ogledao u radu podružnice Srpskog lekarskog društva. Svakog meseca održavani su sastanci gde su se iznosili razni slučajevi, gde se diskutovalo, zatim i pisani radovi… To se održavalo svakog meseca u okviru Srpskog lekarskog društva. Takođe, dr Đorđe Simić, prvi patolog, svakog meseca je organizovao sastanke da se analiziraju umrli. Iz svega toga je proizišla ideja da se organizuju neki dani u Šapcu. Na inicijativu prim. dr Steve Stankovića počeli su da se organizuju “Lazini dani” početkom 70–ih godina. To je bio skup lekara, u početku samo šabačkih, a posle se to toliko proširilo da su dolazili ljudi ne samo iz Loznice, Valjeva i drugih okolnih mesta, nego i iz regiona … Tu su mladi lekari pisali svoje radove, objavljivali ih. Tada je dosta mladih lekara u Šapcu postalo primarijus – ističe prim. dr Mikica Popović.

Otvaranjem Hirurškog bloka 1980. godine, došlo je do velikih pozitivnih promena. Repertoar operacija postajao je veći, a prisna saradnja sa bolnicom „Banjica“ je nastavljena. I nije samo šabačka ortopedija imala saradnju sa beogradskim centrima. Ugledni profesori dolazili su i edukovali hirurge, interniste… Stručno usavršavanje šabačkih zdravstvenih radnika bilo je na visokom nivou. Do 1986. godine, prim. dr Mikica Popović bio je načelnik ortopedije, a potom je imenovan za generalnog direktora Zdravstvenog centra. Na toj funkciji bio je puna dva mandata, odnosno osam godina.

– Mnogi lekari koji su činili tu zlatnu generaciju u razvoju šabačkog zdravstva nisu više među nama. Zato bih posebno istakao pokojne kolege prim. dr Momčila Ikodinovića, hirurga, prim. dr Milovana Markovića i prim. dr Stanišu – Cana Vasića, urologe, dr Dragomira Dragojevića, gastroenterologa, prim. dr Mihajla – Batu Jovanovića, internistu–kardiologa, prim. dr Ljubišu Šestića, gastroenterologa i infektologa …

Priznanje za šabačku ortopediju

Entuzijazam i predanost u podizanju zdravstvene usluge na viši nivo, nisu mogli da ostanu neprimećeni. Tako je na Kongresu Udruženja jugoslovenskih ortopeda i traumatologa održanom 1974. godine u Skoplju, prim. dr Ljubomir – Mikica Popović izabran u Predsedništvo kao drugi predstavnik Srbije, dok je prvi predstavnik bio prof. dr Branko Radulović iz Beograda. Ovo je bilo priznanje za kompletnu ekipu šabačkih ortopeda.

Poruka mladim kolegama

– Najvažnije je gledati u pacijenta, slušati ga, verovati mu, bdeti nad njim i tako do izlečenja. Nije se desilo da ja pre podne operišem, a da uveče ne dođem da obiđem pacijente. Desila se velika promena. U naše vreme pacijent nije znao ko ga je operisao. Pacijent je bio zajednički. Sada je velika mana prisvajanje i vezivanje pacijenta za sebe – smatra prim. dr Mikica Popović.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa