26. jun 2022.26. jun 2022.
Beta

Beta

Batut: U Srbiji 2019. godine drogu probalo 8,6 odsto učenika starih 16 godina

U Srbiji je 2019. po rezultatima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima, neku od droga, probalo 8,6 odsto učenika starosti 16 godina, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje "Batut".

Batut je saopštio, povodom Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, da je kanabis najčešće korišćena droga među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji.

"Ovu drogu je tokom života probalo 7,3 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, 5,6 odsto učenika u prethodnih 12 meseci i 3,2 odsto u prethodnih 30 dana, sa većom učestalošću među dečacima u poređenju sa devojčicama", naveo je institut na svom sajtu.

Naveli su da obeležavanje Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama ima za cilj mobilisanje pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o posledicama upotrebe droga.
Cilj obeležavanja je i njihovo podsticanje za aktivan odnos u suzbijanju tog društvenog problema.

Slogan kampanje za 2022. "Briga u vreme kriznih situacija" naglašava značaj adekvatnog odgovora na izazove povezane sa upotrebom droga tokom zdravstvenih i humanitarnih kriznih situacija.



Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa