1. jul 2022.1. jul 2022.
Beta

Beta

Tiodorović: Vraćanje mera ako se pojavi novi soj virusa, trenutno su aktivne podvarijante omikrona

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da će se o vraćanju zaštitnih mera razmišljati tek ako se pojavi neki novi soj korona virusa, a da su trenutno aktivne samo podvarijante omikrona.
Tiodorović je za današnji Blic rekao da razloga za brigu nema iako je broj novozaraženih u porastu, ali naglašava da treba biti oprezan, posebno osetljive grupe.

Kazao je da bolnice nisu pune jer je broj hospitalizovanih nizak i naglasio da ne očekuje neke nagle promene.

"Mislim da će ovaj broj nastaviti da se 'iscrpljuje' i da maksimalno možemo dostići, možda, 2.000, ali ne verujem da ćemo ići preko toga", rekao je Tiodorović.

Kako je objasnio, u Srbiji je registrovana podvarijanta omikron soja BA.5, u Evropi je rasprostranjena i varijanta BA.4 ali, po njegovim rečima, to ne menja situaciju jer se po simptomima ne razlikuju mnogo.

"Od simptoma tu je glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa... i bez spuštanja na pluća", kazao je epidemiolog i dodao da je nova varijanta omikrona slična prethodnim.

On je preporučio građanima da prime treću ili četvrtu dozu vakcine, napominjući da će to najviše koristiti hroničnim bolesnicima i starijim osobama.



Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa