4. jul 2022.4. jul 2022.
Beta

Beta

Vučić: Srbija je dom Roma, sa istim pravima i obavezama kao svi njeni građani

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas, primajući prvu generaciju polaznika programa Barvalipe Romi u javnoj upravi, da je Srbija dom Roma, "u kojem imate ista prava i iste obaveze kao i svi njeni građani".

"Ovo je još jedan doprinos ne samo boljem razumevanju nego da ne vidimo razliku izmedju Roma i pripadnika drugih naroda, jer ne postoji mi i vi. Nek živi romski narod, nek živi Srbija", rekao je Vučić, na svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije.

Prema njegovim rečima, "danas naša budućnost zavisi dobrim delom i od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo i zavisi od Roma, jer 12,5 posto vas predstavlja radnu snagu naše zemlje".

"Vi ste ti koji pomažete da dovedemo investitore, koji nam pomažete da napravimo rast i budemo najbolji u Evropi, bez vas to ne bismo mogli", rekao je Vučić, poželevši im da budu srećni i uspešni u svojoj Srbiji.

Polaznica programa Barvalipe Tamara Asković je naglasila da se na ovaj način šalje poruka Romima da je država spremna da uloži dodatne napore kako bi se profesionalno i lično usavršavali u svojoj državi.

Kako je navela, to je i poruka države da prepoznaje potencijal romske zajednice, što je važan trenutak za njene pripadnike ali i celu Srbiju.

Direktor kancelarije Romske inicijative fondacije za Otvoreno društvo Željko Jovanović istakao je da su "problemi Roma veliki ogromno siromaštvo, velika nezaposlenost".

"Ovo je važan korak ne samo za Rome već i Srbiju. Državna administracija i državna uprava treba da budu slika društva. Kad Romi nisu deo državne uprave pokazuje se da nešto nije u redu u društvu", rekao je Jovanović.

Kako je istakao, "ovim korakom mi postajemo primer ne samo za region već i za Evopsku uniju, jer je Srbija time ispred mnogih zemalja u EU koje to nisu napravile".
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa