5. jul 2022.5. jul 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Evro pao na najniži nivo naspram dolara u gotovo 20 godina

Vrednost evra danas je pala na najniži nivo naspram američkog dolara, na 1,0306 dolara za jedan evro, pogođen tenzijama zbog energenata u Evropi i snagom američke valute koja profitira od agresivnije politike američke centralne banke (Fed).

Oko 11.50 po srednjeevropskom vremenu dolar je dobio 1,12 posto i evro je vredeo 1,0305 dolara.

"Rastuća strahovanja o recesiji utiču na smanjenje vrednosti evra, dok dolar skače", komentarisala je analitičarka u Siti indeksu Fiona Činkorta.

U menjačnicama se računa na to da će američki Fed nastaviti da podiže kamatne stope agresivno da bi obuzdao inflaciju, rekla je ona.

Podaci o poslovnoj aktivnosti objavljeni danas u Evropi ukazuju na rizik od usporavanja rasta na kraju drugog tromesečja, dodala je.

Pored toga ekonomska aktivnost u evrozoni je jako usporila u junu u privatnom sektoru, i nalazi se na najnižem nivou u poslednjih 16 meseci, prema jednom indikatoru na osnovu anketa firmi koji objavljuje S&P global.

Drugi analitičar Nil Vilson ocenjuje da recesija izgleda neizbežna u zemljama evrozone.

"Evro je u očajnoj situaciji i ukoliko se Evropska centralna banka ne trgne, uskoro bi mogo da se izjednači sa dolarom", rekao je on.

Energetska kriza takođe pritiska evropsku valutu.

Analitičar u firmi Enerdži Aspekts u izveštaju kaže da jaka povećanja cena gasa i struje nose veliki rizik da bi ekonomija EU mogla da uđe u recesiju ranije nego što se predviđa.

Postoji istovremeni rizik od nestašica energenata s jedne strane i smanjenja kupovne moći domaćinstava zbog cene energenata što smanjuje tražnju sa druge, rekao je analitičar iz Vestern juniona.
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa