6. jul 2022.6. jul 2022.
Beta

Beta

Evropski parlament danas glasa o rezoluciji o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas će na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o rezoluciji o Srbiji na osnovu izveštaja koji je sačinio izvestilac Vladimir Bilčik.

Tokom sinoćne debate o Bilčikovom izveštaju, koji je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio 14. juna, evroposlanici su ukazivali da Srbija ne može da napreduje ka članstvu u EU bez postepenog usaglašavanja politike prema trećim zemljama, uključujući Rusiju.

Bilčik je sinoć na plenarnoj sednici EP rekao da je "uspešan evropski put Srbije sada važniji nego ikad" i da Srbija "pripada Evropskoj uniji, ali da još mnogo toga treba da se uradi".

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič, koji je predstavljao Evropsku komisiju, kazao je da EU očekuje da srpske vlasti učine opipljiv napredak u vladavini prava i u dijalogu s Prištinom, i da će te dve tačke odrediti brzinu pregovora Srbije o članstvu u Uniji.

Lenarčič je ukazao da Srbija mora da nastavi reforme kako bi bila obezbeđena nezavisnost pravosuđa, da vodi bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala, da zajamči slobodu sredstava informisanja i da nastavi sudske postupke oko ratnih zločina.

On je govorio o potrebi "postepenog usklađivanja" srpske spoljne politike sa EU, rekao da to podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji, i dodao da je za Srbiju važno da smanji zavisnost od ruskog gasa.

U Bilčikovom izveštaju se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, koja uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

U izveštaju se, između ostalog, poziva i na "međusobno priznanje" Beograda i Prištine, čemu su se usprotivili neki poslanici EP.

I sam Bilčik je u junu, tokom rasprave na sednici AFET, naveo da nije zadovoljan što je u tekst uvrštena formulacija o međusobnom priznanju Beograda i Prištine.

U izveštaju se duboko žali što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti u Beogradu da se pod hitno usklade sa odlukama Unije protiv Moskve.

Pozdravlja se činjenica da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali se i izražava žaljenje zbog nedovoljnog napretka, čak i nazadovanja u ključnim sektorima za pristupanje Uniji, što je Bilčik ponovio tokom sinoćne rasprave.



Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa