8. jul 2022.8. jul 2022.
Brnabić: Rezolucija EP jasna poruka Srbima na kosovu i Metohiji

Brnabić: Rezolucija EP jasna poruka Srbima na kosovu i Metohiji

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je rezolucija o Srbiji, koju je nedavno usvojio Evropski parlament (EP), neobavezujući dokument ali i "jasna poruka pre svega Srbima na Kosovu i Metohiji".

Gostujući na televiziji Pink, ona je ocenila da je poenta usvajanja takvih dokumenata "da se stalno vrši pritisak na Srbiju".

"Rezolucija EP je potpuno u skladu sa politikom koja kaže da Briselski sporazum postoji za Beograd ali ne i za Prištinu. Na tom sporazumu stoji potpis Brisela, odnosno Ketrin Ešton (Catherine Ashton). Kako možete nešto da tražite od Beograda a duže od devet godina ne možete da obezbedite primenu sporazuma koji ima 15 tačaka", kazala je premijerka.

Ona je upitala Brisel i Prištinu "gde je Zajednica srpskih opština" (ZSO).

"Prvih šest tačaka Briselskog sporazuma se odnosi na ZSO a preostalih devet je Beograd već ispunio. Kad imate pravo da usvajate onakvu rezoluciju, da nam svakog dana pričate o našim obavezama koje inače nigde nisu zapisane, onda pitam gde je ZSO", rekla je premijerka.

Ponovila je da se u zvaničnom dokumentu EU za poglavlje 35, "nigde ne pominje" međusobno priznanje Srbije i Kosova već da je Kosovo predstavljeno zvezdicom u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"Tu se pominje sveobuhvatna normalizacija u skladu sa rezolucijom 1244, nigde se ne pominje međusobno priznanje", kazala je Brnabićeva.

Povodom upada specijalne jedinice kosovske policije u Štrpce, ona je ocenila da se trend nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji "samo zahuktava" i da "teror" nad njima postaje "u svakom smislu sve gori i strašniji".

"Ove godine smo videli nove stvari koje je Priština uradila, ukinula je pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, najpre na referendumu a potom i na izborima 3. aprila. Na to su EU i Kvinta reagovali samo saopštenjem i nije bilo ništa a Priština se potom prijavila članstvo u Savetu Evrope, organizaciji koja je čuvar ljudskih prava", rekla je premijerka.

Dodala je da je atentat na bivšeg premijera Japana Šinza Abea "tužna vest za Srbiju" jer je po njenim rečima, mnogo uradio na ekonomskom i političkom zbližavanju dve zemlje.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa