8. jul 2022.8. jul 2022.
Vučić, Rama i Kovačevski o intenziviranju saradnje Otvorenog Balkana

Vučić, Rama i Kovačevski o intenziviranju saradnje Otvorenog Balkana

Lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije održali su danas onlajn sastanak radi intenziviranja saradnje u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, razgovarao o predstojećem susretu i sajmu vina i hrane koji će u septembru biti održan u Beogradu, u organizaciji inicijative Otvoreni Balkan.

"Saglasili smo se da je ova sjajna i jedinstvena manifestacija, za koju verujemo da će prerasti u dobru prijateljsku tradiciju, ujedno i izuzetna promocija naše tri zemlje, ali i prilika da se proizvođači iz regiona pridruže i predstave svoje najbolje i ekskluzivne proizvode", napisao je Vučić na Instagramu.

On je dodao da je sa Ramom i Kovačevskim dogovorio i sastanak Radne grupe o saradnji u oblastima energetike, bezbednosti hrane i finansija, koji će sredinom jula biti održan u Tirani.

Vlada u Skoplju je saopštila da je današnji onlajn sastanak bio posvećen intenziviranju saradnje radi zajedničkog prevazilaženja poteškoća u snabdevanju hranom i energentima.

Lideri su se dogovorili o stvaranju mešovitih interresornih radnih grupa za krizne teme i o formiranju zajedničke agencije za privlačenje stranih investicija, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Dodaje se da su tri lidera istakla značaj aktivnosti koje se preduzimaju na jačanju regionalnog povezivanja i omogućavanja slobodnog kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa