20. jul 2022.20. jul 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prethodno je prvom egipatskom predsedniku koji je došao u posetu Beogradu posle 35 godina, ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde .

Posle razgovora dvojice predsednika predviđen je plenarni sastanak delegacija Egipta i Srbije, a potom je predsednik Srbije egipatskom kolegi uručio odlikovanje.

Abdel Fatah el-Sisi izjavio je nakon sastanka sa Vučićem da je rezultat dosadašnjih kontakata Srbije i Egipta jedna "nova vizija" saradnje dve zemlje i da Kairo očekuje još jaču saradnju s Beogradom, u svim sferama.

El-Sisi je rekao da je sa Vučićem razgovarao o poslovnoj saradnji, investicijama i posebno o razmeni iskustava u poljoprivredi i da se raduje budućoj saradnji.

Dodao je da su teme razgovora bile i situacija u Palestini i Libiji, kao i posledice situacije u Ukrajini na situaciju u svetu.

"Egipatska vizija je da se sve reši na miran način i kroz sporazume, pogotovo kriza u Ukrajini", rekao je El-Sisi.

On je dodao da je sa predsednikom Srbije Vučićem razgovarao i o klimatskim promenama i pozvao ga je na konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku, koja će biti održana u novembru ove godine.

Vučić je rekao da je siguran da će produbljivanje odnosa i saradnje Srbije i Egipta u budućnosti doneti narodima dve zemlje mnogo toga.

On je dodao da je uveren da su današnji razgovori dali "snažan impuls" daljoj saradnji koja će se videti i u međunarodnim institucijama i organizacijama, i u "najkonkretnijim ekonomskim oblastima" i zajedničkim projektima.

Vučić je naveo da je siguran da će Srbija imati dobru saradnju sa Egiptom u prodaji žitarica i jabuka, za koje je dobila sertifikat, kao i u prodaji goveđeg mesa, za koje se sertifikat očekuje.

On je rekao da će dve zemlje do kraja godine pokušati da usaglase sporazum o slobodnoj trgovini. Vučić je rekao da je sa predsednikom El-Sisijem razgovarao i o saradnji u oblasti zdravstva i stipendiranja studenata.

Dodao je da Srbija smatra da u oblasti vojno-tehničke saradnje Srbija i Egipat mogu mnogo da ponude, da formiraju zajednička preduzeća i da se oslone jedno na drugo. Rekao je i da su Srbija i Egipat dogovorili veoma blisku saradnju ministarstava spoljnih poslova.

U vezi sa trgovinskom razmenom dve zemlje, Vučić je naveo da postoji "ogroman prostor" za unapređenje, za povećanje obima i uvoza i izvoza, i da je za to neophodno da se što pre otvori direktna avio linija, koja je prekinuta tokom pandemije kovid-19.

Najavljeno je da će učestvovati u Srpsko-egipatskom poslovnom forumu koji će okupiti 200 privrednika.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović rekao je za RTS da se tokom posete predsednika Egipta očekuje potpisivanje 13 sporazuma i deklaracija.

Za popodne je najavljen sastanak El Sisija sa predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem.

Abdel Fatah el Sisi doputovao je u Beograd juče popodne.

Poslednji predsednik Egipta koji je bio u Beogradu bio je Hosni Mubarak 1987, u bilateralnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviji i 1989. kada je učestvovao na beogradskom samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.
Beta

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa