20. jul 2022.20. jul 2022.
Poslovni forum Srbija-Egipat: Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju dve zemlje

Poslovni forum Srbija-Egipat: Slobodna trgovina bi unapredila privrednu saradnju dve zemlje

Predsednik Egipta Abel Fatah el-Sisi izjavio je danas da će potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini i izbegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju Srbije i Egipta omogućiti brži razvoj privreda obe zemlje i istakao da su srpski privrednici dobrodošli u Egipat.

On je, na otvaranju Srpsko-egipatskog biznis forum, koji je organizovala Privredna komora Srbije u okviru njegove zvanične posete Srbiji, istakao da u Egiptu privrednici iz Srbije mogu da učestvuju na projektima kao što su izgradnja aerodroma i puteva.

"Pričao sam predsedniku (Srbije Alekasandru Vučiću) da želimo da napravimo oko 4.000 kilometara brzih pruge i da će kroz dve godine biti otvorena prva faza tog projekta", naveo je el-Sisi i dodao da Srbija i Egipat ima veliki potencijal i za razvoj poljoprivrede.

On je istakao i da je 2016. godine Egipat počeo unapredjenje poslovanja pogotovo u sferi ekonomije kroz nacionalne projekte.

Privredni rast Egipta bio je, kako je naveo, pre pandemije korona virusa, izmedju 5,6 i 6,1 odsto, a uprkos pandemiji nije bilo pada.

Naglasio je da je ove godine privredni rast Egipta devet odsto, ali da je ukrajinska kriza uticala i na ekonomiju njegove države.

Podsetio je i da je Egipat 2016. godine imao probleme sa energentima i električnom energijom.

"Bili smo u deficitu da električnom energijom 2014. godine, sad toga nema. Sad imamo oko 60.000 megavata i 25 odsto viška struje. Sad imamo višak i plina, a bili smo u deficitu. Isto tako poslednjih sedam ili osam godina smo radili na infrastrukturi. Usavršili smo oko 6.000 projekata čija je vrednost oko osam milijardi egipatskih funti", rekao je el-Sisi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ovaj poslovni susret srpskih i egipatskih privrednika vidi kao odličnu priliku za razvoj još boljih ekonomskih odnosa dve zemlje.

Podsetio je na višedecenijske diplomatske odnose dve zemlje, te da niko nije nikada prekinuo to prijateljstvo i da je sada prilika da se uspostave najbolji odnosi u istoriji dve zemlje.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Egipta moguća je i u namenskoj industriji, zdravstvu, kulturi.

"Mi ćemo se postarati da do marta naredne godine završimo uspostavljanje redovne avio linije izmedju Beograda i Kaira", kazao je Vučić.

On je egipatskim privrednicima, koji su došli u Srbiju na privredni forum, predstavio odlike srpske privrede, navodeći da "Srbija ima stabilne javne finansije".

Vučić je kazao da javni dug Srbije trenutno iznosi 53 odsto BDP-a, te da je Srbija prva u regionu po privlačenju direktnih stranih investicija prema broju stanovnika, koje na godišnjem nivou iznose od 3,2 do 3,5 milijardi evra.

Dodao je da Srbija ima i subvencije kojima podstiče ulaganja, ali i stručnu, obučenu radnu snagu.

Vučić je kazao i da građani Srbije rado letuju u Egiptu, a pozvao je i gradjane Egipta da dođu u Srbiju i otkriju čari ovdašnjih planina.

On je poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrika i zajedničkih poslovnih poduhvata.

Na poslovnom forumu učestvuje 30 kompanija iz Egipta, kao i 250 firmi iz Srbije.

Uoči foruma je održana prezentacije Razvojne agencije Srbije "Zašto investirati u Srbiju" i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma predviđeno je više od 400 B2B (biznis tu biznis) susreta srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, građevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i IT.

Egipatska ekonomija je druga najjača privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije.

Najveći deo egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta, prema podacima PKS, iznosila je prošle godine 79,7 miliona dolara.

U prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa