1. jun 2018.1. jun 2018.
Nisu odoleli: Šveđani napravili pivo od vode iz kanalizacije

Nisu odoleli: Šveđani napravili pivo od vode iz kanalizacije

- Nismo mogli da odolimo izazovu - rekao je predstavnik pivare objašnjavajući kako su se odlučili da naprave novi proizvod koji će, kako smatraju, podići svest o globalnom problemu nestašice vode za piće.
"Pu:rest" je prvo švedsko pivo nastalo iz prečišćene kanalizacione vode, koje je proizvela stokholmska pivara "Nija Karnegibrigerit" u saradnji sa Švedskim institutom za životnu sredinu.
Prema tvrdnjama kreatora ovo neobičnog piva, ideja je da se izbegnu predrasude, jer su mnogi i dalje skeptični kada je u pitanju prečišćena otpadna voda, uprkos savremenoj tehnologiji koja to čini savršeno.
Sastojak novog piva je voda sa lokacije za prečišćavanje otpadne vode koja je pod kontrolom Švedskog instituta za životnu sredinu. Nakon rigoroznih testova kvaliteta, voda je isporučena u pivaru, gde je, kako kažu, nakon četiri nedelje "pivo poput plzenskog" ugledalo svetlost dana.
Kris Turgeson iz švedske pivare je rekao da kompanija nije mogla da odoli izazovu kada se suočila sa predlogom Švedskog instituta za životnu sredinu. Prema njegovim rečima, bilo je prirodno probati pivo "Pu:rest", koje je kompanija opisala kao "organsko i kristalno čisto pivo".
U kvalitet "piva iz kanalizacije", ljubitelji piva u Švedskoj moći će da se uvere već od jula.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa