25. jul 2022.25. jul 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Slobodna trgovina između Srbije i Kine od iduće godine

Vlada Srbije pripema sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji bi trebalo da stupi na snagu u 2022. godini.

Kina je najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i robna razmena sa tom zemljom je u stalnom porastu.

Tokom poslednjih 10 godina, od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu povećan je 152 puta. U prošloj godini izvoz je dostigao skoro milijardu dolara, ali je i uvoz iz Kine dosta povećan.

Tokom zvanične posete srpske delegacije Pekingu u februaru 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping postigli su dogovor o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Mi očekujemo do kraja godine, ako bude moguće, da potpišemo i ugovor o slobodnoj trgovini. Onda smo mi sve najveće poslove sa Narodnom republikom Kinom završili, postigli, otvorili širom vrata našim poslovnim ljudima, našim običnim ljudima, otvorili prostor za razvoj, otvorili mnogo prilika, napravili Srbiju zemljom šansi. A naravno pozivam i sve ljude iz regiona da koriste Beograd, da koriste Srbiju kao luku odakle mogu na najbliži, najbrži i najbolji mogući način da dodju na vrata sveta sa istočne strane, dakle da dodju u Peking, da dođu u Tjenđin“, rekao je Vučić.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koristio bi izvoznicima jer je carina velikog broja prehrambenih proizvoda koji se izvoze u Kinu od 10 do 35 odsto.

Očekuje se da će najveći značaj slobodna trgovina sa Kinom imati za srpske poljoprivredne i prehrambene proizvođače, za vinare i vinogradare, koji će svoje proizvode moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

Najveći porast srpskog izvoza na kinesko tržište u prethodnom periodu bio je usled izvoza neprerađenog bakra iz Bora, zatim srebra, rezanog i sirovog drveta, smrznutog goveđeg mesa.

U Privrednoj komori Srbije procenjuju da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom motivisati inostrane investitore da samostalno ili sa strateškim partnerima u Srbiji razmotre nove modalitete saradnje, pre svega ulaganje u proizvodne kapacitete, zatim zajedničku proizvodnju i nastup u Kini.
Beta

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa