27. jul 2022.27. jul 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Čadež: Dogovoren slobodan protok osnovnih namirnica u okviru Otvorenog Balkana

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su članice inicijative "Otvoreni Balkan" u Tirani dogovorile da neće biti zabrane prometa osnovnih životnih namirnica izmedju Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Zaključili smo sporazum koji se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu na sledećem samitu, već u septembru, da u okviru Otvorenog Balkana neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera i osnovnih namirnica, da ćemo mapirati skladišne i proizvodne kapacitete u sve tri zemlje kako bi mogli da definišemo spremnost da imamo slobodan protok roba", rekao je Čadež na RTS-u.

On je dodao da će takav sporazum i privrednike ohrabriti da prave dugoročnije ugovore jer imaju reč države da neće biti zastoja, a sadržana je i odredba da je zabranjen reeksport, kako ne bi došlo do manipulacija.

Čadež je dodao da se ukidaju takse i dažbine za uvoz i izvoz sa Albanijom.

Kada je reč o snabdevenosti namirnicama u Srbiji, predsednik PKS kaže da nestašica nema, a najveći izazov je cena svinjskog mesa.

Vladi je predloženo, kako je objasnio, da se ograniči trgovačka marža, a ne cena mesa, jer je proizvodnja realno poskupela zbog rasta cene kukuruza.

Dodao je da je ograničenje cena u prodaju samo hitna mera, a da se sada radi na rešavanju problema proizvođača, kako ne bi poslovali sa gubitkom.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa