3. avgust 2022.3. avg 2022.
Printscreen Konferencije ZAJEDNO

Printscreen Konferencije ZAJEDNO

SAOPŠTENjE ZAJEDNO

SNS planira da vrati Rio Tinto, ali to nećemo dozvoliti

Poslanici kluba Moramo – Zajedno održali su 2.8.2022. u holu Narodne Skupštine hitnu konferenciju za štampu na kojoj su istakli da problem ekstrakcije litijuma u Srbiji nije završen, te da vladajuća stranka, na čelu sa Aleksandrom Vučićem jasno iskazala tendenciju da se ekspolatacija litijuma pokrene u Srbiji.

Nakon velikih protesta i blokada u više od 50 gradova u Srbiji, koje smo organizovali, vlast je povukla projekat «Jadar». U kampanji su sve političke stranke govorile da se od litijuma odustalo i da je to gotova priča, međutim, čim su prošli izbori, na delu je opet revitalizacija tog projekta. U Gornjim Nedeljicama se otkupljuju parcele, prebacuju na Rio Sava kompaniju, seku šume i rade pripremni radovi.

Aleksandar Jovanović- Ćuta je rekao da prvi zakon koji ćemo predložiti Narodnoj skupštini, kao što smo i obećali, biće zakon o zabrani rudarenja litijuma. Takođe postoji i narodna inicijativa koju je protiv rudarenja litijuma potpisalo 40.000 građana Srbije, i poslanici će insistirati da se o njoj raspravlja u Skupštini, kako bi volja građana dobila zasluženu pažnju. Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će pozvati aktiviste Saveza ekoloških organizacija Srbije koji se bore protiv Rio Tinta i Projekta „Jadar“ da iznesu svoje stavove u samom domu Narodne Skupštine. Nebojša Zelenović je izneo podatak da javna preduzeća sve vreme sprovode procedure kojima se omogućava realizacija projekta „Jadar“.

„Nemamo ništa protiv rudarenja, ali imamo protiv trovanja!”. Zelenović je ocenio da SNS prenebregava potencijale koje područje Jadra ima, te da recimo Banat ima 4 puta manji prinos kukuruza. Ovo je područje bogato vodom, i rizičino je počinjati rudarski projekat koji može da ostavi ljude bez vode. Zato mi imamo projekat da vodu iz Mačve odvedemo do Vojvodine, da svaka kuća u Vojvodini, Zrenjaninu, Inđiji, Novom Sadu i šire konačno dobiju ispravnu vodu za piće. Ovaj projekat košta dosta manje od prava za fudbalsku Premijer ligu koju je država basnoslovno platila.
Mi nudimo vodu a oni trovanje i zabavu. To je naša zelena politika i takva rešenja nameravamo da kandidujemo u skupštini.
Informativna služba ZAJEDNO

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa