Info

5. avgust 2022.5. avg 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

FAO: Svetske cene prehrambenih proizvoda pale u julu

Svetske cene prehrambenih proizvoda pale su osetno u julu, pod uticajem pada cena žitarica i biljnog ulja, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Posle istorijskog maksimuma dostignutog u martu posle početka ruske invazije na Ukrajinu, indikator cena prehrambenih proizvoda FAO koji prati promene medjunarodnih cena korpe osnovnih proizvoda, pao je 8,6 odsto u julu u odnosu na prethodni mesec, što je bio četvrti uzastopni pad cena.

Cene su međutim i dalje na visokom nivou i u julu su bile na 140,9 poena na FAO-vom indeksu, što je porast od 13,1 odsto na godišnjem nivou u odnosu na jun 2021, navela je agencija.

Glavni ekonomista FAO Maksimo Torero Kulen pozdravio je dobrodošli pad, posebno što se tiče pristupa prehrambenim proizvoda. On je ipak upozorio da i dalje brojni rizici prete svetskoj prehrambenoj sigurnosti kao što je recesija ili povišene cene žitarica i njihov potencijalni uticaj na proizvodnju i na sredstva za život poljoprivrednika.

FAO indikator za biljna ulja pao je u julu za 19,2 odsto, na najniži nivo u poslednjih 10 meseci, pod uticajem pada cena svih ulja, i cena sirove nafte.

Padu cena je doprinela velika količina raspoloživog palminog ulja za izvoz u Indoneziju i dobra žetva uljane repice, uz smanjenu tražnju za izvoz suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina veliki proizvođač, čija cena beleži osetni pad.

Indikator FAO za žitarice pao je 11,5 odsto, kao reakcija na sporazum postignut između Ukrajine i Rusije oko deblokiranja glavnih luka u Crnom moru.

Od potpisivanja tog sporazuma 22. jula, prvi brod Razoni je u ponedeljak napustio Odesu posle pet meseci potpune blokade u ukrajinskim lukama. Još tri broda sa žitaricama danas su takođe napustila Ukrajinu, saopštila je Turska koja nadgleda sprovođenje tog izvoza.

Indikator FAO takdoje ukazuje da su pale cene šećera za 3,8 odsto, na osnovu pada cena etanola zbog koje je u julu u Brazilu proizvedeno više šećera nego što je predviđeno. Izgledi za povoljnu proizvodnju u Indiji takođe su doprineli ovom padu cena šećera, i predstavljali kontratežu strahovanjima oko evropske proizvodnje šećerne repe.
Beta

Najnoviji broj

11. avgust 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa