5. avgust 2022.5. avg 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Mihajlović: Od početka godine ubijeno 20 žena, potrebni jača koordinacija i registar nasilnika

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, te da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

"Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 20 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina, to su strašni podaci. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja. I to je odgovornost svih nas - države i društva u celini", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je ministarstvo.

Naglasila je da je država donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti, pa su žene danas ohrabrenije da nasilnike prijave.

Mihajlovićeva je podsetila da je Koordinacino telo tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama.

Pozdravila je inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

"Važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je koordinaciono telo iniciralo izmene Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, po kojima bi se rani i dečji brakovi tretirali kao oblik trgovine ljudima i nasilja u porodici.

"Sve dok ijedna žena trpi nasilje ili je žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, naš posao nije završen”, istakla je Mihajlović.

Upozorila je na poražavajuću statistiku da je više od 400 dece u poslednjih deset godina ostalo siročad kao posledica porodičnog nasilja.

"Da nam se ne ponovi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu. Ali i da više radimo na prevenciji, na edukaciji mladih da prepoznaju šta je sve nasilje, na edukaciji društva da nasilje nije privatna stvar, da ne okrećemo glavu i da smo dužni da odreagujemo ako znamo da nasilje postoji", zaključila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa