5. avgust 2022.5. avg 2022.
Beta

Beta

Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudima i ne mogu biti ničija tradicija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da maloletnički brakovi ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlje i naglasio da takvi brakovi neretko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, zbog čega oni ne mogu biti ničija "tradicija".

Pašalić je kao primer naveo slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživljavala od roditelja svog maloletnog vanbračnog partnera, a u vezi čega je institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

"Najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice. Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečji brak i dečja vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija", rekao je Pašalić.

U postupku kontrole Zaštitnik gradjana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad Smederevska Palanka niti je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni su zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

Kako je saopšteno iz Kancelarije zaštitnika građana, porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i odredjeni su im privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa