13. avgust 2022.13. avg 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obeležena 216. godišnjica Boja na Mišaru

Državna ceremonija posvećena obeležavanju 216. godišnjice Boja na Mišaru održana je danas u tom mestu. Vence na spomenik mišarskim junacima položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane Republike Srbije, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, gradonačalnik dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine Nemanja Pajić, predstavnici drugih lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.
Foto: Glas Podrinja

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, ubraja se u najznačajnije i najveće pobede Karađorđevih ustanika u Prvom srpskom ustanku nad vojskom Otomanskog carstva.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

-Država Srbija se više ne stidi svoje istorije, svojih boraca, ponosna je na svoju istoriju i to pokazuje kroz realizaciju državnog programa negovanja tradicije oslobodilačkih ratova. Boj na Mišaru je jedno od najvažnijih mesta u našoj istoriji. Danas je tu puno naroda, omladine i na najbolji način smo obeležili taj čin. Veoma je bitno da smo napravili korak u renoviranju celog ovog kompleksa i nadam se da ćemo ga i u budućem periodu osavremeniti i omogućiti i mlađim generacijama da dođu ovde i da se lepo osećaju, a istovremeno da odaju počast i uče našu istoriju- rekao je Kapor.
Foto: Glas Podrinja

Kako je istakao Nemanja Pajić, na tom mestu se pokazala želja srpskog naroda da se izbavi od viševekovnog ropstva pod Turcima.

-Pokazalo se da ideal slobode koji imamo u Srbiji na mudar način realizujemo. Pokazali smo slobodarsko u nama, strategiju, znanje i pamet protiv velike i nadmoćnije vojske. Upravo nakon ove pobede počelo je stvaranje moderne srpske države. Pored brojnih izazova koji su pred nama, i dalje smo na evropskom putu. Mi se danas borimo za vekovne, iskonske i univerzalne vrednosti i kao takvi smo primer za celu Evropu- podvukao je Pajić.
Foto: Glas Podrinja

Verski obred, pomen Karađorđu i mišarskim junacima, održalo je sveštenstvo Crkve uspenja Presvete Bogorodice iz Orida i Crkve vaskrsenja gospodnjeg iz Mišara. Himnu Republike Srbije izvele su učenice Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ Anastasija Bogdanović i Vladana Danojlić.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja
Glas Podrinja

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa