13. avgust 2022.13. avg 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Otvoren rekonstruisani Dom kulture u Mišaru

Rekonstruisan Dom kulture u Mišaru svečano je otvoren danas u prisustvu predstavnika države, Grada, kulturnih i javnih institucija. Projekat rekonstukcije pod nazivom „Mišar- prošlost, sadašnjost i budućnost“ finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja u iznosu od 15 miliona dinara, dok je Grad izdvojio 13 miliona dinara.
Foto: Glas Podrinja

-Pokazujemo da zajedno sa svojom državom možemo mnogo toga da uradimo. Pored državne ceremonije kod spomenika mišarskim junacima, mi danas otvaramo i rekonstruisani Dom kulture u Mišaru. Zaista smo se potrudili da budemo grad u fokusu Ministarstva kulture i informisanja i da obezbedimo značajna finansijska sredstva za potpunu rekonstrukciju Doma koji je bio u totalnom rasulu, što nije smelo da se dogodi, bez obzira na to ko je o tome brinuo- istakao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić.

Kako je objasnio, u prvoj fazi urađena je krovna konstrukcija i renovirano oko 1.000 metara kvadratnih prostora, od poda do plafona, sa kompletnim instalacijama, izolacijom, fasadom i pratećim sadržajima.
Foto: Glas Podrinja

-Druga faza je rad na stalnoj postavci u Mišaru, gde ćemo pokušati da vratimo stari sjaj Domu kulture, dovesti pre svega naše i pozvati učenike koji dolaze u šabački kraj da pogledaju slavnu istoriju grada Šapca, mišarskih junaka i Karađorđa i da se podsetimo gde je bilo mesto odakle je počela da se razvija moderna Srbija- naglasio je Pajić.

Kako je naveo vođa projekta „Mišar- prošlost, sadašnjost i budućnost“ Dejan Živanović, Dom je dobio četiri funkcionalne prostorije- mesto za buduću muzejsku postavku, rekonstruisanu Mišarsku galeriju, malu i veliku pozorišnu salu.
Foto: Glas Podrinja

-Zgrada je podignuta između 1946. i 1948. godine, bila je mesni dom i tokom decenija postojanja služila meštanima Mišara. Početkom osamdesetih godina Narodni muzej kreira muzejsku postavku posvećenu Boju na Mišaru i tada ona počinje da populariše kulturnu delatnost. Poslednjih godina zgrada je dotrajala i krovni pokrivač je na određenim mestima prokišnjavao. Nakon manje rekonstrukcije 2006. godine, ovo je prva obimnija, kojom su obuhvaćeni krovni pokrivač, unutrašnji radovi, sanitarije, sistem hlađenja i grejanja celokupnog objekta- rekao je Živanović.

U okviru programa ceremonije otvaranja, izabrani splet testova pesama o Mišaru pesnika Krstivoja Ilića izveli su glumci Omladinskog pozorišta „Vožd“ Filip Rajković i Dušan Simić.
Foto: Glas Podrinja
Glas Podrinja

Najnoviji broj

30. novembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa