15. avgust 2022.15. avg 2022.
Podizanje festivalske zastave (foto: Glas Podrinja)

Podizanje festivalske zastave (foto: Glas Podrinja)

Svečano otvoren treći Internacionalni teatarski festival u Mišaru - Intef

Treći "Internacionalni teatarski festival"Intef" koji je već postao tradicija leta u Mišaru, otvoren je večeras. Čin podizanja festivalske zastave označio je početak sedmodnevnog programa tokom kojeg će se predstaviti glumački ansambli iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Nora" prva na sceni Festivala (foto: Glas Podrinja)


Svakom godinom trajanja Intef pokazuje da kultura i umetnost nisu privilegija velikih centara, već pravo i mogućnost svih koji žele i koji umetnosti teže.

-U manjim sredinama se često krije mnogo više žara i entuzijazma nego u velikim centrima, jer je uz ljubav skrivena i želja da svoju posvećenost podele sa okruženjem. Ovo je prilika za nas studenate da se iskažemo i van učionica i demonstriramo studentske radove i ne ostane sve na ispitu - podelila je prve utiske jedna od učesnica, rediteljka iz Novog Sada, Nikolina Vujević.

Ceremoniju otvaranja upotpunio je nastup šabačkog mažoretkinja i izložba fotografija osmišljena kao retrospektiva rada i razvoja teatra "Vožd" na čiju inicijativu je nastao Festival.

šabačke mažoretkinje (foto: Glas Podrinja)


Selektor ovogodišnjeg Intefa Radoje Čupić odabrao je devet predstava, pet u studentskoj i četiri u omladinskoj selekciji.

-Posebnost našeg Festivala je što spaja na jednom mestu amatersku ljubav prema teatru i studenate. Njihovi susreti i razmena razmišljanja, ideja vodi stvaranju nečeg izuzetnog. Prethodne dve godine smo mogli na ovom mestu videti i srednjoškolce kojima je naredni obrazovni korak bio gluma i to je nešto istinski posebno i važno - uverena je direktorka Intefa Nina Stokić.

Ove godine učesnike je dočekao rekonstruisan Dom kulture u Mišaru stvarajući poseban ambijent i ugođaj za posetioce.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić otvorio Festival (foto: Glas Podrinja)


-Svake godine Festival se menja i napreduje i uvek u pravcu poboljšanja. Na jednom mestu su mladi iz čitavog regiona, a pozorište nam je danas potrebnije nego bilo kada, u njemu možemo potražiti odgovore na mnoga pitanja, a mladi glumci koji nastupaju na Intefu naglašavaju brige i dileme mladih. To treba da postanu i smernice delovanja za sve koji mogu pomoći da se dostigne razrešenje - naglasio je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić koji je imao čast da otvori Festival i podigne zastavu Intefa

Milena Pavlović, Teodora Siljanoska, rediteljka iz Skoplja i Ivana Jokić dramska umetnica iz Šapca čine stručni žiri koji će odlučivati o nagradama koje nose imena istaknutih šabačkih umetnika. Uz stručni, postoji i žiri učesnika čija je odgovornost dve ravnopravne glumačke nagrade, a posebnu nagradu dodeliće publika za najbolju predstavu u svom izboru.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa