24. avgust 2022.24. avg 2022.
Lux in Tenebris - najbolja u studentskoj selekciji (foto: INTEF)

Lux in Tenebris - najbolja u studentskoj selekciji (foto: INTEF)

INTEF: Laureati zatvorili treće izdanje Festivala

U Mišaru kod Šapca na trećem Internacionalnom teatarskom festivalu INTEF, na glumačkom polju nadmetala su se pozorišta iz zemlje i regiona u dve paralelne selekcije: omladinskoj i akademskoj.

Ceremonija zatvaranja započela je u nedelju uveče scenskom minijaturom "Čovek je postao od ptice", nastalom u produkciji festivala, a kao rezultat glumačkih radionica Anike Lehki.

Toplim i emotivnim aplauzom nagrađene su Marija Miladinović iz Ćuprije, Aleksandra Nikodijević iz Novog Sada i Anja Trifunović iz Šapca. Ceremonija zatvaranja nastavljena je dodelom nagrada publike, žirija učesnika i stručnog žirija.
foto: INTEF

Nagrada publike (sa ocenom 4,90) pripala je predstavi "Nina", monodrami Nikoline Vujević, a ta mlada glumica dobila je i nagradu oba žirija kao najbolja glumica u studentskoj selekciji.

Najboljim glumcem u studentskoj selekciji proglašen je Miloš Lazić, za ulogu Paduka u predstavi "Ludž in Tenebris" Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) iz Beograda i to odlukom oba žirija.

Odluke stručnog i žirija učesnika razišle su se oko najbolje predstave. Stručni žiri je najboljom proglasio predstavu "Lux in Tenebris" u režiji Đorđa Nešovića, koji se na ovom festivalu predstavio sa još jednim sjajnim ostvarenjem, monodramom "Lola Montez" u izvođenju Nevene Kočović sa prištinskog fakulteta.

Žiri učesnika je kao najbolju nagradio predstavu "Ribarske svađe" sa Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, a u režiji Miloša Đorđevića i Tadije Miletića.

Veliki brooj nagrada u Novi Sad poneo je AKUD "Sonja Marinković", predstavom "Neispričane priče" u režiji Milana Pletla. Nagradu za epizodnu mušku ulogu “Cane Firaunović” osvojio je Miloš Drljača, nagradu za žensku epizodnu ulogu “Ana Milanović” Mila Pajić, glavnu žensku “Branka Crnomarković” Jelena Đikić i nagradu za najbolju mušku ulogu “Milenko Zablaćanski” - Aleksndar Popović.

U Mostar je otišla nagrada za režiju “Aleksandar Aca Ognjanović” - Seadu Đuliću i nagrada za najbolju predstavu “Vožd” - predstavi "Game" Mostarskog teatra mladih, omladinske selekcije, po oceni stručnog žirija.

Kultno beogradsko pozorište "Teatar Levo" koje je predstavilo beogradsku amatersku scenu, na ovom festivalu predstavom "Misuri", Beogradu je donelo nagradu za vizuelni identitet predstave "Vladislav Lalicki", po oceni stručnog žirija.

Stručni žiri radio je u sastavu glumice Milena Pavlović i Ivana Jokić i rediteljka Teodora Siljanoska.

Žiri učesnika radio je u sastavu Ana Gramosli, FDU Skoplje, Marija Miladinović, Škola glume Ćuprija, Aleksandra Nikodijević, AKUD "Sonja Marinković" Novi Sad, Anika Lehki Teatar Levo Beograd, Dorijan Dobrić FDU Beograd, Bojana Štrbac Mostarski teatar mladih Mostar, Nevena Kočović FU Priština, Nikolina Vujević AU Novi Sad i Sara Bojić FSU Beograd.

Organizaciju je vodila direktorka festivala Nina Stokić sa svojim timom.

Treći INTEF, koji je počeo 15. avgusta, zatvoren je predstavom u čast nagarađenih "Cacijev uspomenar" Ateljea 212 iz Beograda, u izvođenju Milana Cacija Mihailovića.

Moto ovogodišnjeg festivala bio je "Glumci u zemlji čuda", a selektor Radoje Čupić, dramski umetnik iz Novog Sada, u glavni program odabrao je deset predstava, po pet u obe selekcije.

Prvog dana festival premijerno je izvedena predstava "Nora-lutkina kuća" po tekstu Henrika Ibzena a u režiji Teodore Siljanoske nastala kao prva predstava u produkciji festivala. Ceremoniju otvaranja ove godine upotpunio je nastup šabačkih mažoretkinja i izložba fotografija i kostima “Od dečje igre, do pozorišta” osmišljena kao retrospektiva rada i razvoja Teatra Vožd od 2009. godine.

Festival je treću godinu zaredom održan u Domu kulture Mišara, malog mesta od oko 2.000 stanovnika, poznatog i po boju na Mišaru 1805. godine, koja je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka. Tu bitku je ovekovečio Filip Višnjić u narodnoj epskoj pesmi "Boj na Mišaru", dok ju je ruski slikar Afanasij Šeloumov predstavio monumentalnom kompozicijom ulja na platnu "Boj na Mišaru".
INTEF
  • монодрама “Нина?” најбоља представа по оцени публике и најбоља глумица фестивала (фото: ИНТЕФ)
  • “Game” Мостарског театр младих добитник награде “Возд” за најбољу представу у омладинској селекцији (фото: ИНТЕФ)
  • стручни жири (Милена Павллвић, Теодора Сиљаноска, Ивана Јокић) (фото: ИНТЕФ)
  • Lux in tenebris најбоља представа у студентској селекцији (фото: ИНТЕФ)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa