5. septembar 2022.5. sep 2022.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Evropski dan jevrejske kulture u Šapcu

Grad Šabac obeležava sve važne datume koji su vezani za jevrejsku zajednicu, s obzirom da su Srbi Mojsijeve vere ostavili značajan trag u Malom Parizu i delili sudbinu Srpskog Verdena. Danas obeležavamo Evropski dan jevrejske kulture izložbom u Narodnom muzeju i predavanjem dr Vuka Dautovića u Muzeju šabačkih Jevreja.

- Drago mi je što se Grad Šabac priključio obeležavanju Evropskog dana jevrejske kulture, posebno zato što su Jevreji imali značajnu ulogu u istoriji našeg grada. Mnogo su doprineli kulturnom i opštem blagostanju Šapca u prošlosti. Iako u našem gradu danas ne živi nijedan Jevrejin, sećanje na njih ostaje. Drago mi je da smo, koja je danas u vlasništvu Grada, sačuvali sinagogu u Šapcu. U Muzeju šabačkih Jevreja na stalnoj postavci može se videti doprinos jevrejske zajednice našem gradu, kako je živela i stradala, delila sudbinu sa nama. Treba da negujemo kulturu sećanja i da će Evropski dan jevrejske kulture tradicionalno obeležavamo u Šapcu, istakao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Monografija Sinagoge u Vojvodini – svedoci prošlosti predstavljena je nedavno u Šapcu, a istoimena izložba otvorena je danas u Narodnom muzeju.
- Monografija je zbirka informativnih podataka i tekstova iz pera vrsnih autora, od kojih je jedan dr Rudolf Klajn, koji je među od najpoznatijim i najstručnijim arhitektama kada je reč o sinagogama. On nam je ustupio monumentalnu monografiju Sinagoge Istočnojužne Evrope, gde daje uvid u demografske, sociološke i kulturne tokove jevrejskog stanovništva na području Vojvodine i karakteristike enterijera sinagoga. Dr Čedomila Marinković je takođe stručnjak za sinagoge, orijentalista, istoričarka umetnosti, a Goran Levi je, kao vođa projekta, osoba koja je od samog početka prepoznala vrednosti akvarela, na osnovu kojih je nastala izložba i monografija, naglasila je Edita Jankov, aktivista Jevrejske opštine Novi Sad.

Đorđe Dević iz Novog Sada, slikar i arhitetekta, na osnovu starih razglednica i crteža rađenih po sećanju, naslikao je akvarele na osnovu kojih su napravljene reprodukcije koje naši sugrađani imaju priliku da vide do 15. septembra.

Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa