7. septembar 2022.7. sep 2022.
Erdogan: Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove

Erdogan: Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rešavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan "ne može da toleriše ovakvu vrstu problema više".

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je Turska uvek težila politici ravnoteže između Rusije i Ukrajne, što namerava i da nastavi.

"Postoji nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristip situaciji ne vidimo kao ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku sledi Zapad. Kada planirate da sprovodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete postići rezultate", rekao je on.

Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

"Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova", rekao je on i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.

Erdogan je upozorio da se Putin ne potcenjuje jer su cene u Evropi porasle onda kada je Rusija prestala da isporučuje prirodni gas.

"Svi pokušavaju da pronađu način kako da prežive ovu zimu. A što se toga niste ranije setili zato što Rusija ima ovaj važan adut o svojim rukama", rekao je on.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa