9. septembar 2022.9. sep 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Predstava i predavanje u završnici Dana japanske kulture u Šapcu

U završnici Dana japanske kulture u Šapcu učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ izveli su u petak muzičko- scensku dramatizaciju „Bajke o trešnjinom cvetu“ Desanke Maksimović. Predstava je prikazala putnika iz Srbije koji odlazi u Japan, gde prvi put vidi japansku trešnju.
Foto: Glas Podrinja

Đacima iz škole domaćina pridružili su se drugari iz Mačvanskog Pričinovića i Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, a pesme su izvodili i na japanskom jeziku.
Foto: Glas Podrinja

-Nastupili smo i pred ambasadorom Japana u ponedeljak u Centru za stručno usavršavanje. Đaci su se vredno pripremali za to, iako nismo imali mnogo vremena na raspolaganju. Okupili smo decu iz dve škole, koja su se potrudila da izvedu tradicionalne pesme, a jednu su i odsvirali- navela je profesorka solfeđa u Muzičkoj i učiteljica u toj Osnovnoj školi Snežana Šalai Tibor.
Foto: Glas Podrinja

Njena koleginica, učiteljica Snežana Popović, izrazila je zadovoljstvo što su učestvovali u toj manifestaciji.

-Pripremili smo učenike od prvog do trećeg razreda, a treba imati u vidu da su to mala deca od osam do devet godina, koja su pokazala da su dorasla zadatku. Ideja je bila da se bajka o trešnjinom cvetu dramatizuje, da pokažemo da su i naši pisci pisali o temama u vezi sa japanskom kulturom- istakla je Popovićeva.
Foto: Glas Podrinja

Direktor škole Dragoslav Pavlović pohvalio je kolektiv koji je učestvovao u pripremi programa, naglasivši da su za izložbu radova takođe bili angažovani učenici uz podršku nastavnice Vesne Stanić.

-Ove nedelje obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa Japana i Srbije i 40 godina bratimljenja Šapca i Fuđimija. I naša škola će obeležiti značajan datum- 135. godišnjicu postojanja. Nadamo se da ćemo naredni jubilej, pet godina kasnije, dočekati u boljim uslovima rada i lepšem ruhu naše obrazovne ustanove- naveo je Pavlović.

Nakon predstave, predavanje o savremenom Japanu održala je sekretar Kluba prijateljstva Šabac- Fuđimi, profesorka japanskog jezika Dragana Petrović.
Foto: Glas Podrinja

-Na predavanju sam govorila deci o obrazovnom sistemu u Japanu koji podrazumeva nošenje uniformi tokom cele osnovne i srednje škole. Takođe, deca u školi nose posebnu obuću, a nakon jela čiste učionice da za sobom ne ostavljaju nered. Zanimljivo je videti kako se u našoj sredini doživljava takvo ponašanje i da li je to našoj deci prihvatljivo i korisno- objasnila je Petrovićeva.

Podsetila je da klub koji neguje prijateljstvo dva grada u Šapcu postoji 17 godina, te da se trude da manifestacija u duhu njegovog obeležavanja svaki put bude sve sadržajnija.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa