12. septembar 2022.12. sep 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Vučić: EU u Srbiji nepopularna, nadam se da ćemo to moći da promenimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Brdu kod Kranja da Evropska unija među građanima Srbije nije popularna i izrazio nadu da se to u narednom periodu može promeniti.

"Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu, neće da odustane od toga, ali u kojoj je EU najmanje popularna. Da danas imate referendum u Srbiji hoćete li da idete u EU ili ne, građani Srbije bi rekli ne. Nadam se da ćemo to uspeti da promenimo u mesecima i godinama koje su pred nama", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je jedan od glavnih razloga pitanje teritorijalnog integriteta Srbije jer su "svima puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, a teritorijalni integritet Srbije su pogazili kao maljem".

"Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da se taj racionalni impuls kod gradjana da proradi u budućnosti i da ćemo da razumemo šta su nam stvarni interesi i da ćemo to uspeti da odvojimo od emocija", rekao je on.

Nakon samita Inicijative Brdo-Brioni čiji su domaćini predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović, Vučić je istakao da je u pregovorima Beograda i Prištine sada "sve potpuno drugačije u odnosu na ono što je bilo".

"Biće mnogo dolazaka i odlazaka raznih stručnjaka. Prva stvar je - niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga da žele da (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu izvuku argument Kosova iz ruku koji on u razgovorima sa svim zapadnim zvaničnicima koristi", dodao je Vučić.

Samitu su prisustvovali predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa