12. septembar 2022.12. sep 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Srpski vladari u Međuopštinskom istorijskom arhivu

U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu priređena je izložba "Vladari u građi šabačkog arhiva" koja obuhvata značajna dokumenata iz perioda dinastija Obrenović i Karađorđević.

-Postavku treba da vide naši sugrađani, jer javnosti donosi vredne dokumente koji oslikavaju istoriju dve dinastije, ali i naše zemlje -poručio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić na otvaranju izložbe.
Foto: Glas Podrinja

Direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Svetlana Stanković istakla je značaj izlaganja arhivske građe u matičnoj ustanovi.

-U planu nam je da u galerijskom prostoru ugostimo i druge ustanove kulture iz okruženja, ali i da nastavimo sa autorskim postavkama. Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su učestvovali u realizaciji izložbe - dodala je direktorka Stanković.
Foto: Glas Podrinja

Pored vrednih arhivskih dokumenata javnost može da se u kratkim crtama upozna sa biografijama srpskih vladara koji su obeležili prethodna dva veka nacionalne istorije.
Autorka postavke Gordana Filipović smatra da se iz građe mogu otkriti brojni detalji iz života monarha.

-Osvetljavanje važnosti nacionalnog i kulturnog nasleđa počinje dokumentom starim dvesta godina, poveljom ruskog grofa iz Peterburga Milošu Obrenoviću. Dokumenti kriju činjenice i o njihovom dvorskom životu i porodičnim prilikama i predstavljaju izvore prvog reda za dalja naučna istraživanja.

Na svečanom otvaranju posetioci su imali priliku da vide kako su se odevali vladari zahvaljući članovima kulturno-umetničkih društava koji su poneli replike odora kneževa, kneginja i kraljeva, kraljica srpskih.
Foto: Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa