13. septembar 2022.13. sep 2022.
Vučić: Realna politika ne počiva na mitovima

Vučić: Realna politika ne počiva na mitovima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u vezi sa Kosovom i Metohijom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

On je predstavljajući izveštaj o pregovorima Prištine i Beograda Skupštini Srbije, rekao da na Kosovu i Metohiji, na prostoru koji je srpski i albanski, treba pronaći život za Srbe i ništa manje života za Albance i da se taj težak zadatak mora završiti da bi Srbi "opstali kao država i kao narod".

"Sve drugo vodi nas ka još jednom povlačenju i gubitku i novoj dozi pustih snova koje niko nikad neće moći da ostvari", rekao je Vučić na početku predstavljanja "Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", koji se odnosi na period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Predsednik je rekao da realna politika ne može da počiva na fatazmagorijama i mitovima a to znači i da sopstveni mitovi moraju biti prilagođeni razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha celog naroda i da bez njih ne bi opstali.

"Moramo da izbegnemo sunovrate i opasnosti koje neretko nismo uspevali da izbegnemo, da ne ginemo zaludu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju i pojačamo softversku industriju, i to će dati novi život našem pozitivnom mitu", rekao je Vučić.

Istakao je da je važno u politici ponuditi ono što je realno i moguće jer od dodovoravanja narodu važnije je da se uradi ono što može.

"Prostor na kojem radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i boljitak oskudne a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ukoliko bismo se služili, gotovo izvesne", rekao je Vučić u uvodnom obraćanju.

Dodao je da kada je nešto za naciju bolno treba udružiti snage i definisati zajednički cilj zbog kojeg treba prevazići sve razlike i interese, i ocenio da je Skupština Srbije pravo mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa