13. septembar 2022.13. sep 2022.
Vučić: Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija nikada neće priznati Kosovo

Vučić: Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija nikada neće priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija "nikada" neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja međunarodnog prava", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici skupštine o Kosovu i Metohiji, on je dodao da se "histerija" međunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini odražava i na borbu Srbije za najvažnije državne interese.

"Državna politika je u prethodnom periodu vođena između željenog i mogućeg. S tim što su želje građana nerealne i maksimalističke, dok su nam mogućnosti veoma oskudne", kazao je on.

Vučić je dodao da se problemima koji su "bolni za naciju" mora pristupiti odgovorno - definisanjem zajedničkog cilja.

"Narodna skupština je jedino mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju (Kosovu i Metohiji) može voditi dubinski", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da na Kosovu i Metohiji mora da se pronađe život i za Srbe i za Albance, i kako je naglasio "to je zadatak koji mora da se završi da bi Srbi opstali kao narod".

"Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, mi smo dosledno opredeljeni za dijalog. Miran način je jedino rešenje problema, jer bi sukob bio katastrofalan za celu Srbiju", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da su Srbi svesni da samo jedinstveni mogu sačuvati svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i dodao da će Srbija štititi sebe i svoj narod tako što će braniti međunarodno pravo.

Vučić se tokom jednoipočasovnog obraćanja poslanicima osvrnuo na istorijske činjenice, na dešavanja iz 1999. godine sa posebnim osvrtom na ponašanje međunarodne zajednice kao i na dogovore o energetici i ostale sporazume.

Istakao je da međunarodnu zajednicu zanima samo "potpis i pečat", ili dogovor po kojem Srbi treba da ispune svoje obaveze, a kada na red dođu Albanci, onda se pozivaju na Ustav Kosova.

"Koga briga za Ustav Kosova", rekao je Vučić i pitao zašto onda uopšte pozivaju Srbe na razgovore.

Vučić je rekao da ne zna kako će ovo sve da se okonča ali da će on da učini sve da podrži što više kompromisnih predloga kako bi se sačuvao mir, iako bi po njegovim rečima "mnogi voleli da kliču ratu".

"Ja želim da kličem miru, a da li ćemo uspeti da ga sačuvamo, daćemo sve od sebe, ali to ne zavisi samo od nas", rekao je predsednik u Skupštini.

Dodao je da Priština ide na "hibridne sveobuhvatne napade" na Srbe, od kupovine medija od tajnih optužnica.

Istakao je da zapadni svet ne želi da poštuje rezoluciju 1244 jer je kako kažu situacija na terenu izmenila rezoluciju a Srbija može da se poziva na međunarodno pravo i na rezoluciju 1244 .

Predstavljajući izveštaj o Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da Srbije ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize i da je posvećena dijalogu i zalaže se za mir, jer mora da misli na sve građane.

"Posedujemo više pameti i više mudrosti i znamo gde su granice, granice naše ozbiljnosti, odgovornosti i da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i sigurnost i za narod na Kosovu i Metohiji, ali i za celu Srbiju", rekao je Vučić.

Kao primer odlučnosti Srba da poštuju svoju državu, izneo je podatak da su se samo dva Srbina prijavila za preregistraciju saobraćajnih tablica i da to znači ulazak u novu krizu za koju ne zna kako će biti rešena.

"Želim zemlje kvinte da zamolim i sve druge da povedu računa o tome da imate deset stepenika u strpljenju, a da Srbi taj zulum više ne mogu da trpe", rekao je Vučić i dodao da je molio Srbe da ne napuštaju kosovske institucije "jer ako napuste policiju ostavljaju 490 Srba bez pištolja, a ako napuste sudove, ko će da sudi ukoliko neka Srpkinja bude silovana".

Naveo je da je od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022, perioda na koji se odnosi izveštaj, zabeleženo 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba u pokrajini, a da je niz antisrpskog delovanja finalizovan faktičkim pokušajem ovladavanja severom Kosova i Metohije pokušajem uspostavljanja kontinuiranog prisustva specijalnih policijskih jedinica.

Vučić je ponovio da je posao Srbije da izbegne svaki sukob i da čuva mir, i da međunarodna zajednica zna za njegovu odlučnost da neće dozvoliti novu "Oluju" ili "Bljesak".

Istakao je da će do kraja dana, iako je sam, odgovoriti na sva pitanja koja imaju opozicioni poslanici.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa