22. septembar 2022.22. sep 2022.
32. redovna sednica (Foto: Glas Podrinja)

32. redovna sednica (Foto: Glas Podrinja)

Redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije

Okružni štab za vanredne situacije Mačvanskog upravnog okruga održao je danas 32. redovnu sednicu. Na dnevnom redu je bilo devet tačaka, a akcenat je stavljen na spremnost lokalnih samouprava i lokalnih štabova za vanredne situacije za redovne zadatke i moguće izazove.

Na dnevnom redu devet tačaka (Foto: Glas Podrinja)


-Doneli smo nekoliko zaključaka vezanih za stanje i organizaciju lokalnih štabova za vanredne situacije na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga. Razmatrali smo dostignutost i pripremljenost jedinica lokalnih samouprava u smislu sprovedenih operativnih i preventivnih mera na smanjenju rizika od katastrofa, primenu Zakona na smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje u vanrednim situacijama. Pored toga razmatrali smo i usvojili izveštaj o stanju i nivou organizovanosti, popunjenosti i obučenosti formiranih specijalizovanih jedinica civilne zaštite. Usvojili smo izveštaj o preduzimanju preventivnih mera zaštite od šumskih i požara na otvorenom. Jedna od tačaka je bila uloga i organizacija Crvenog krsta na teritoriji Okruga. Govorili smo o trenutnom stepenu obučenosti štabova za vanredne situacije i razmatrali stanje sistema za javno uzbunjivanje i dostignuti stepen izrađnosti akustičkih studija, naveo je Ivan Spajić v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije Šabac.

Usvojeni su svi zaključci na navedene tačke. Predsedavajući sednicom, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, navodi da je sednica ispunila svoj cilj.

Foto: Glas Podrinja


-Razgovarali smo o pripremljenosti i obučenosti za sprovođenje operativnih i preventivnih mera jedinica lokalnih samouprava i gradskih i opštinskih štabova. Poslednje dve i po godine smo u vanrednim situacijama, što zbog kovida 19, što zbog ogromnih padavina koje smo imali, ali i zbog snežnih nanosa kada smo izgubili elektroenergetsku mrežu, kao i zbog toplotnog talasa u letnjem periodu. Zbog svega toga moramo insistirati na što češćem okupljanju, kao i na popunjenosti jedinica i njihovoj opremljenosti, ali i na apelima protiv paljenja na otvorenom. Štabovi su relativno spremni. Iako nije sve na najvišem nivou stalnim apelima moramo zahtevati da se sve potrebne aktivnosti ispune do kraja i tamo gde ima mesta za napredovanje da se to popravi, ističe Vladan Krasavac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa