Info

23. septembar 2022.23. sep 2022.
Foto: ZZJZ

Foto: ZZJZ

23. septembar – Međunarodni dan znakovnih jezika

Međunarodni dan znakovnih jezika je jedinstvena prilika da se podrži i zaštiti jezički identitet i kulturna raznolikost svih gluvih osoba i drugih korisnika znakovnog jezika. Tokom obeležavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika 2022.god., svet će još jednom istaći jedinstvo koje stvaraju naši znakovni jezici. Zajednice gluvih, vlade i organizacije civilnog društva nastavljaju sa svojim zajedničkim naporima – ruku pod ruku – u negovanju, promovisanju i prepoznavanju nacionalnih znakovnih jezika kao dela živopisnog i raznolikog jezičkog pejzaža svojih zemalja.

Prema podacima Svetske federacije gluvih, u svetu ima više od 70 miliona gluvih. Više od 80% njih živi u zemljama u razvoju. Zajedno, oni koriste više od 300 različitih znakovnih jezika.

Znakovni jezici su potpuno razvijeni prirodni jezici, strukturno različiti od govornih jezika. Postoji i međunarodni znakovni jezik, koji gluvi koriste na međunarodnim sastancima i neformalno na putovanjima i druženjima. Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom prepoznaje i promoviše upotrebu znakovnih jezika. On jasno pokazuje da su znakovni jezici po statusu jednaki govornim jezicima i obavezuje države članice da olakšaju učenje znakovnog jezika i promovišu jezički identitet zajednice gluvih.

Generalna skupština UN proglasila je 23. septembar Međunarodnim danom znakovnih jezika kako bi se podigla svest o značaju znakovnog jezika u punom ostvarivanju ljudskih prava gluvih osoba.Rezolucija kojom se utvrđuje ovaj dan potvrđuje da je rani pristup znakovnom jeziku i uslugama na znakovnom jeziku, uključujući kvalitetno obrazovanje dostupno na znakovnom jeziku, od vitalnog značaja za rast i razvoj gluve osobe i od ključnog značaja za postizanje međunarodno dogovorenih razvojnih ciljeva. Ova rezolucija prepoznaje važnost očuvanja znakovnih jezika kao dela jezičke i kulturne raznolikosti. Takođe naglašava princip „ništa o nama bez nas“ u smislu rada sa zajednicama gluvih.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa