23. septembar 2022.23. sep 2022.
NSZ: Za program Moja prva plata prijavilo se 10.313 poslodavaca

NSZ: Za program Moja prva plata prijavilo se 10.313 poslodavaca

Za učešće u ovogodišnjem programu "Moja prva plata" prijavilo se 10.313 poslodavaca sa teritorije cele Srbije, kojima je potrebno ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija, saopštila je danas Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Od danas, 23. septembra, na portalu "Moja prva plata" biće objavljene sve odobrene pozicije poslodavaca.

NSZ je podsetila da je 22. avgusta raspisala Javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa "Moja prva plata", koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od od 3. do 31. oktobra na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da naprave selekciju prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će: poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 1. do 15. novembra 2022. godine, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra 2022. godine.

U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora izmedju NSZ, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Za ovu godinu je planirano da se u program uključi do 10.000 mladih, starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci.

Tokom trajanja programa, NSZ će mesečno isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

"Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje", navedeno je u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

22. septembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa