24. septembar 2022.24. sep 2022.
Beta

Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao na marginama Generalne skupštine UN 100 sastanaka

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku ukupno 100 sastanaka i potpisao 12 sporazuma, protokola i memoranduma, saopšteno je danas iz resornog ministarstva.

Selaković se na marginama GS UN sastao sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima Kongresa SAD i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma, navedeno je u saopštenju.

"Kada se svede računica ovogodišnje Generalne skupštine UN i sastanaka na marginama, mogu sa ponosom da kažem da je održano ukupno 100 susreta, od toga 95 sa ministrima spoljnih poslova i pet sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijasne civilizacija i Svetskog ekonomskog foruma", naveo je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima delegacija Srbije zaključila je 12 sporazuma, memoranduma i protokola, a ta intenzivna diplomatska aktivnost završena je potpisivanjem i sporazuma o ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše sa Senegalom.

Selaković je rekao da je to bila odlična prilika da se afirmiše politika Srbije, a da su kolege ministri spoljnih poslova iz različitih država na sastancima koje je imao bili pod utiskom nakon obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN, navodi se u saopštenju.

"Bili su pod utiskom upravo tog govora, govora koji je potvrdio dosledno poštovanje međunarodnog prava, poštovanje uloge UN i poštovanje važećih rezolucija SB UN od strane Srbije koja geografski i po broju stanovnika nije velika zemlja, ali zemlja koja čvrsto veruje da je posvećenost malih i srednjih zemalja međunarodnom pravu najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", rekao je Selaković.

Kako je preneo, bilo je izuzetnih razgovora sa predstavnicima država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i sa onima koje to nisu i koje su još jednom potvrdile podršku i posvećenost zaštiti vitalnog principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica UN.

Selaković je ocenio da je ova godina bila veoma izazovna za UN i da je za Srbiju od vitalnog značaja da se vrati na scenu multilateralizam koji je trenutno u svojevrsnoj krizi, i da se ojačana uloga UN i borba za zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji u svetlu poštovanja međunarodnog prava.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa