26. septembar 2022.26. sep 2022.
Otvaranje Festivala u Koceljevi

Otvaranje Festivala u Koceljevi

XIII Festival zimnice u Koceljevi

U Koceljevi se tradicionalno, poslednje nedelje septembra meseca održava privredno turistička manifestacija- Festival zimnice. U petak 23. i subotu 24. septembra, po trinaesti put za redom održana je ova značajna manifestacija po kojoj je opština Koceljeva nadaleko poznata. Najavljeno je učešće oko 200 izlagača iz svih krajeva Srbije, koji su pripremili za ponudu gostima Festivala na hiljade tegli i flaša slatkog, slanog i kiselog programa, a u ponudi su i pčelarski proizvodi, sir, prerađevine od mesa, sveže i sušeno voće i povrće, rakija i mnogi drugi proizvodi.

Prvog festivalskog dana, u petak u 12:00 časova svečano je označen početak Festivala zinice. U prigodnom programu učestvovali su predškolci P.U."Poletarac", učenici Osnovne i Srednje škole.U Muzeju je otvorena izložba slika i predstavljena knjiga Operacija Halijard. Od 17:00 časova održani su smotra dečjeg folklora, književno veče i koncert estradnog umetnika Milana Topalovića Topalka.

U subotu 24. septembra u 11:00 časova prisutnima se na centralnoj bini obratio narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Koceljeva Veroljub Matić, pozdravljajući veliki broj gostiju iz javnog i političkog života,predsednike i predstavnike lokalnih samouprava sa područja Mačvanskog upravnog okruga i okruženja,posetioce iz svih krajeva Republike Srbije i svoje sugrađane.

U sklopu festivala održano je i takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, uz učešće oko 200 ekipa iz svih krajeva naše zemlje.

Opština Koceljeva živi za ove dane i već po završetku manifestacije počinju pripreme za narednu godinu.

Zimnica


Za poljoprivrednike je ovaj događaj od velikog značaja, jer je prilika da se vide, budu viđeni, razmene svoja iskustva i prikažu rezultate svoga rada. Proizvodnja zimnice koja je namenjena potrošačima, počinje u maju mesecu sa pojavom prvog voća i povrća i traje tokom cele godine.


Inicijativa za ovu manifestaciju potekla je pre više od jedne decenije ,kada je predloženo da se na jednom mestu okupe poljoprivrednici koji ne samo da proizvode voće i povrće ,već ih na domaći,tradicoinalan način prerađuju. Prve godine bilo je oko 50 učesnika. Inicijativa je zaživela i svake godine se sve više učesnika prijavljuje i izlaže,a brojni posetioci su u prilici da probaju i kupe izložene proizvode. Ono što je vredno pomena je da se svake godine proširuje asortiman ponuđenih proizvoda, pa je i to jedan od razloga što je učesnika i posetilaca sve više. Ovo odručje je poljoprivredno i voćarsko, a nekadašnja fabrika "Voćar" bila je simbol Koceljeve, po kome je bila prepoznatljiva.Narod ovoga kraja poznat je po pripremanju zimnice i ovo je jedinstvena prilika da se i posetioci upoznaju sa proizvodima koji su ovde izloženi.

Na kraju drugog dana održan je koncert estradnog umetnika Miroslava Ilića i tradicionalni vatromet kojim je završen Festival zimnice.

Događaju je prisustvovao i Vladan Krasavac,načelnik Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa