26. septembar 2022.26. sep 2022.
U sredu predstavljanje knjige "Petlja" Dejana Aleksića u Biblioteci šabačkoj

U sredu predstavljanje knjige "Petlja" Dejana Aleksića u Biblioteci šabačkoj

U sredu, 28. septembra 2022. godine, u 19 časova u svečanoj sali Biblioteke šabačke biće predstavljena knjiga „Petlja“ Dejana Aleksića.

Ovo je prvi roman uglednog književnika za koji je dobio nagrade „Miloš Crnjanski“ i „Vladan Desnica“ (prvi je dobitnik ove Nagrade koju je ustanovila Narodne biblioteke Srbije za najbolji roman u 2021. godini). Predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana, preplitanjem vremenskih planova i nepomirljivim nekonformizmom glavne junakinje, njenom „petljom“ da se i po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

Dejan Aleksić (1972) je pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je deset pesničkih, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu. Nagrade za poeziju: „Vasko Popa“, „Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, „Branko Miljković“, „Branko Ćopić“, „Miroslav Antić“, „Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada. Njegova poezija prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom. Kao autor knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti „Povelja“ u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa