Info

26. septembar 2022.26. sep 2022.
PKS: Izvoz zamrznute maline opao, ali prihodi povećani

PKS: Izvoz zamrznute maline opao, ali prihodi povećani

Izvoz zamrznute maline iz Srbije opao je tokom osam meseci ove godine za 33 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, ali je uprkos manje izvezenim količinama ostvaren veći prihod, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Prema podacima Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća PKS, tokom osam meseci prošle godine izvezeno je nešto više od 65.000 tona, dok je za isti period ove godine izvezeno oko 43.000 tona zamrznute maline.

Procene sa terena ukazuju da je sezona maline 2022. godine u Srbiji donela nešto više od 90.000 tona roda, dok je dodatnih, oko 15.000 tona zamrznute maline iz prošlogodišnje berbe, ostalo neprodato u hladnjačama.

Iako su ovogodišnje izvezene količine maline manje nego prethodne godine, ukupni prihodi su sa oko 200 miliona evra za period od osam meseci u protekloj godini, povećani na nešto više od 224 miliona evra u ovoj godini.

Ovogodišnja otkupna cena sveže maline kretala se od 500 do 650 dinara za kilogram, dok je u 2021. godini prosečna otkupna cena iznosila 420 dinara za kilogram.

"S obzirom na to da se u Poljskoj kilogram maline plaćao oko tri evra na početku berbe, da bi u poslednjim nedeljama berbe cena pala na oko dva evra za kilogram, srpski izvoznici imaju poteškoća sa svojim ino kupcima u pravdanju novih viših izvoznih cena maline", navela je PKS.

Prema podacima PKS, u Ukrajini je ove godine bila dobra berba malina, a cene po kojima se ukrajinska malina nudi na tržištu Zapadne Evrope se kreću od oko 3,30 evra za kilogram za celu malinu i oko 2,35 evra po kilogramu za malinu "griz".

Kako je navela PKS, došlo je pada potražnje za srpskom malinom, kao i pada prodaje u supermarketima i manjom potražnjom industrije prerade voća širom Evrope, a pre svega Nemačke kao srpskog najvećeg izvoznog tržišta.

"Prema informacijama koje dolaze sa inostranih tržišta, očekuje se dalji pad cene maline, pre svega zbog značajnijeg pada potražnje iz SAD-a, kao i pada potražnje u Zapadnoj Evropi. U zavisnosti od tržišta, pad prodaje se kreće između 10 odsto u Francuskoj do čak 40 procenata u Nemačkoj. Ovo su ujedno dva najveća tržišta za zamrznutu srpsku malinu i zajedno kupuju skoro polovinu ukupne izvezene količine ovog proizvoda", navela je PKS.

Zabeležen je rast prodaje na novijim tržištima, poput Argentine i Saudijske Arabije, ali izvezene količine su još male da bi značajnije uticale na ukupno povećanje izvoza.

Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa