29. septembar 2022.29. sep 2022.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

Otpočela distribucija vakcine protiv gripa za sezonu 2022/2023 godine u Mačvanskom okrugu

U Republici Srbiji 28.09.2022. godine otpočela je distribucija sezonskih vakcina protiv gripa. U ovoj sezoni distribuira se 373.360 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa proizvođača Sanofi Pastera, a takođe otpočinje i distribucija 22.640 doza vakcine protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Vakcine će biti distribuirane prema mreži Instituta i Zavoda za javno zdravlje i očekujemo da će distribucija biti sprovedena do kraja nedelje.

U Zavod za javno zdravlje Šabac stiglo je 18.800 doza četvorovalentne vakcine SANOFI PASTER (Vaxigrip Tetra) koja ima u sebi dva soja tipa A (H1N1, H3N2) i dva soja tipa B ( B -2021, B-2013).

Vakcinacija protiv gripa i u ovoj sezoni 2022/2023. će se sprovoditi na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja na Mačvanskom okrugu koji su nadležni za sprovođenje imunizacije, a započinjanje vakcinacije će krenuti kada vakcinalni punktovi budu spremni. O početku vakcinacije građani Mačvanskog okruga će biti blagovremeno informisani putem sredstava javnog informisanja kao i putem sajta i dm Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Zavod za javno zdravlje Šabac podseća na značaj vakcinacije protiv gripa kako u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, tako i indirektno u očuvanju zdravlja članova porodice i/ili kolektiva. Naročito ističemo važnost pravovremene vakcinacije protiv gripa svih lica koja pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti. Ciljna populacija kojoj se preporučuje vakcina protiv sezonskog gripa su: osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, kao i sve zdrave osobe koje žele da zaštite svoje zdravlje. Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa.

Grip je veliki javnozdravstveni i socioekonomski izazov, imajući u vidu epidemijski potencijal bolesti i komplikacije u grupama u riziku, dovodeći do smanjenja radne sposobnosti i opterećenosti zdravstvenog sistema.

SIMPTOMI GRIPA:

povišena telesna temperatura
groznica
kašalj
otežano disanje
bolovi u zglobovima i mišićima
glavobolja
gušobolja
malaksalost
proliv i povraćanje

OPŠTE MERE ZA SPREČAVANjE NASTANKA INFEKCIJE I JAČANjE OTPORNOSTI ORGANIZMA

* Izbegavanje kontakata sa obolelima i osobama kod kojih se sumnja na oboljenje.

* Što češće pranje ruku tekućom vodom i sapunom.

* Naročito voditi računa o higijeni ruku prilikom dodirivanja očiju, usta, nosa.

* Smanjiti boravak u zatvorenim prostorijama.

* Često provetravanje prostorija (kući, poslu, školi).

* Izbegavanje rukovanja, grljenja ljubljenja.

* Boravak na svežem vazduhu.

* Ishrana bogata vitaminima naročito vitaminom C.

* Adekvatan režim rada i odmora.
Izvor: Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa