Info

30. septembar 2022.30. sep 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Poverenik: Obrada podataka o ličnosti u okviru popisa stanovništva je u skladu sa zakonom

Obrada podataka o ličnosti, koja će se obavljati u okviru popisa stanovništva Srbije, koji počinje sutra, u skladu je sa Zakonom o popisu stanoviništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, saopštila je služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Tim zakonom je uspostavljen pravni osnov za obradu podataka o ličnosti koju će vršiti Republički zavod za statistiku (RZS) u svrhu proizvodnje i objavljivanja podataka zvanične statistike", navedeno je u saopštenju.

Poverenik je podsetio da se, saglasno odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, podrazumeva prikupljanje reprezentativnih podataka i informacija o ekonomskim, demografskim i društvenim pojavama, za potrebe privrednih subjekata i njihovih udruženja, državnih organa, kulturnih, obrazovnih i naučnih institucija, kao i najšire javnosti.

Iz službe Poverenika podsećaju se da je RZS organ koji obavlja poslove u vezi sa organizacijom i sprovođenjem statističkih istraživanja, prikupljanjem, obradom, statističkom analizom i objavljivanjem statističkih podataka.

"U tom kontekstu, obrada podataka o ličnosti u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine vrši se u javnom interesu i predstavlja pravnu obavezu RZS-a, a Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine usklađen je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti", navedeno je u saopštenju.

Iz službe Poverenika su istakli da se građani mogu obratiti RZS, ukoliko dođe do nepravilnosti u vezi sa obradom podataka o ličnosti, a oni koji nakon dobijenih informacija budu smatrali da se obrada podataka o ličnosti vrši suprotno odredbama zakona, da o tome obaveste Poverenika.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa