30. septembar 2022.30. sep 2022.
Popis stanovništva 2022. godine

Popis stanovništva 2022. godine

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji počinje 1. oktobra 2022. godine u 8:00 časova ujutru i trajaće do 20:00 časova 31. oktobra 2022. godine. Podatke direktno od građana prikupljaju popisivači, idući od ,,vrata do vrata”, pri čemu odgovore ispitanika unose u elektronske upitnike pomoću laptopova.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova najvažniji je izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu i stambenom fondu jedne države i, samim tim, predstavlja okosnicu nacionalne statistike. Popisom se na svakih deset godina obezbeđuju potpuni, kvalitetni i međunarodno uporedivi statistički podaci koji su od vitalnog značaja za socioekonomske analize i planiranja na nacionalnom i lokalnom nivou.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu. Lice koje se obuhvata popisom nije dužno da se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. Podaci prikupljeni u Popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i Republički zavod za statistiku ih ne može ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima.

U Popisu se prikupljaju sledeći podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti. Podaci o domaćinstvima ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom. Podaci o stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Za sve dodatne informacije u vezi sa Popisom, građani mogu pozvati Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova putem broja telefona 0800 444 005. Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža. Radno vreme Info-centra je od 8 do 20 časova – svakoga dana.

Sve informacije o Popisu 2022 dostupne su i na veb-sajtu Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs i na veb-sajtu Popisa popis2022.stat.gov.rs
Popisna komisija grada Šapca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa