5. oktobar 2022.5. okt 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Ministarstvo pravde: Onlajn sastanci sa Venecijanskom komisijom o setu pravosudnih zakona

Ministarstva pravde Srbije je saopštilo danas da su na onlajn sastancima sa izvestiocima Venecijanske komisije predstavljeni radni tekstovi sudskih zakona koji su u postupku promene.

U saopštenju je navedeno da je konstatovano da je stručna pomoć tog savetodavnog tela Saveta Evrope od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama.

"Izražena su očekivanja da će nova normativna rešenja, sadržana u setu sudskih zakona, osigurati nazavisnost sudstva u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su izvestioci Venecijanske komisije upoznati s aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe i kriterijumom za izbor njenih članova

Upoznati su, kako je navedeno, i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novog Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova i Zakona o Visokom savetu sudstva.

Razmotrena su, kako se u saopštenju dodaje, brojna nova zakonska rešenja, kojima treba da se unapredi položaj sudija, dosledno sprovede načelo podele vlasti i učvrsti vladavina prava.

U razgovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva pravde, članovi Visokog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda, Društva sudija Srbije, profesori, poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa