5. oktobar 2022.5. okt 2022.
Pixabay

Pixabay

Unija poslodavaca Srbije u akciji unapređenja položaja žena posle povratka sa porodiljskog

Unija poslodavaca Srbije (UPS) i Institut za razvoj i inovacije (IRI) potpisali su danas memorandum o saradnji, a jedna od prvih zajedničkih akcija ove dve organizacije biće unapređenje položaja žena posle povratka sa porodiljskog odsustva.

Kako je saopšteno, predlog UPS i IRI, koji je razvijen uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, je trogodišnje smanjenje doprinosa za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti za žene koje se vraćaju na posao.

Ovom merom bi bile obuhvaćene i nezaposlene ili neaktivne majke, koje se zaposle do detetove navršene druge godine života.

U prvoj godini subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje bi iznosilo 65 odsto, u drugoj 60 odsto i u trećoj 50 odsto, a predloženo umanjenje doprinosa trebalo bi da bude i na teret poslodavca i na teret zaposlenog.

To bi značilo da bi, ukoliko ukupni trošak za poslodavca zaposlene majke sa neto platom od 57.735 dinara iznosi 92.465 dinara, nakon uvođenja subvencija, u prvoj godini iznosio 65.454 dinara, u drugoj 67.531 dinara i u trećoj 71.687 dinara.

"Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji Unija poslodavaca i Institut za razvoj i inovacije najavljuju početak saradnje na daljem jačanju nacionalne privrede i njene konkurentnosti, unapređenju investicione klime zasnovane na znanju, inovacijama i kvalitetnim poslovima, kao i unapređenju solidarnosti, ravnopravnosti, društva jednakih šansi i inkluziji", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dve organizacije planiraju da zajedničkim aktivnostima, kroz ekonomska istraživanja i preporuke, daju podršku održivom društveno-ekonomskom razvoju u skladu sa međunarodnim i EU standardima i praksom.
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa