5. oktobar 2022.5. okt 2022.
Beta

Beta

Vučić sa predstavnicima japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima japanske organizacije za spoljnu trgovinu – Džetro (Jetro) sa kojima je razgovarao o dosadašnjim i novim investicijama te zemlje, jačanju ekonomske saradnje, kao i unapređivanju sveukupnih odnosa Srbije i Japana, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je rekao da je ponosan na postignute rezultate u snaženju bilateralnih ekonomskih veza, i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim ulaganjima japanskih kompanija u Srbiju.

"Diverzifikacija japanskih investicija u Srbiji prati promenu strukture našeg ukupnog izvoza u svet čime japanske kompanije koje proizvode u Srbiji daju snažan doprinos još većoj integrisanosti naše zemlje u evropske i globalne lance snabdevanja, naročito u auto industriji. Trenutno, od tri vodeća proizvoda u srpskom izvozu u svet, čak dva dolaze iz oblasti proizvodnje komponenti za auto-industriju, u koju su uključeni japanski investitori", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je saradnja sa Japanom izuzetno značajna za Srbiju, da rastu investicije i trogovinska razmena i izrazio uverenje da dve zemlje ulaze u period još intenzivnijeg razvoja ekonomske saradnje.

Pozvao je japanske investitore da pokrenu svoje poslovanje u Srbiji i tako pomognu jačanju bilateralnih odnosa.

Vučić je ukazao na japansku preduzetničku svest i smisao za organizaciju kao uzor i rekao da je Srbija danas na putu da postane lider regiona u inovativnim tehnologijama i njihovoj primeni u automobilskoj i hemijskoj industriji, proizvodnji elemenata za železnički transport.

"Iako je Srbija u Japanu do sada u velikoj meri bila poznata mahom po sportu i prepoznata kao zemlja Novaka Đokovića i Dragana Stojkovića Piksija, želimo da našu zemlju, u vremenu koje dolazi, poseti daleko veći broj japanskih turista kako bi svoje impresije o Srbiji, njenim lepotama i ljudima mogli da prenose dalje. To isto očekujemo i po pitanju japanskih firmi. Sigurni smo da će kompanije poput Jazakija, Tojo tajersa, Itočua, Nideka, Tojota Cušo-a, Džapan Tobako-a biti najbolji promoteri za dolazak novih japanskih investitora u Srbiju", rekao je Vučić.

On je podsetio da će Srbija i Japan ove godine obeležiti važan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što je, kako je rekao,samo pokazatelj duge i sveobuhvatne povezanosti dva naroda.
Beta

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa