6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Foto:Glas Podrinja

Foto:Glas Podrinja

Okrugi sto na temu "Položaj dece bez roditeljskog staranja"

Okrugli sto na temu "Položaj dece bez roditeljskog staranja" održan je danas u Centru sa stručno usavršavanje u organizaciji Savetovališta za porodicu i mlade Centra za socijalni rad Šabac. Tribini su prisustvali predstavnici osnovnih i srednjih škola, kao i Centra za porodični smeštaj.


Biljana Mrkonjić (Foto: Glas Podrinja)-Tema se nametnula na osnovu iskustva i potreba stručnih radnika relevantnih ustanova i pitanja na koja su nailazili u praksi. Milica obrenović i Vesna Dimitrijević iz Centra za socijalni rad će sa učesnicima danas razgovarati o svim situacijama i poteškoćama sa kojima se susreću u radu, navela je Biljana Mrkonjić, direktor Centra za socijalni rad Šabac.

Okrugli stolovi su predviđeni planom rada Savetovališta za porodicu i mlade i na njih pozivaju saradnike iz drugih sistema kako bi raspravljali o problemima i pitanjima i našli što bolje rešenje. Današnja tema odabrana je povodom Dečje nedelje.

Milica Obrenović (Foto: Glas Podrinja)


-Reč je o specifičnoj kategoriji dece koja odrastaju bez podrške i pomoći svojih najdražih, odnosno roditelja. Govorićemo o tome zašto moramo da izdvajamo decu iz porodica i rešavamo taj status, kao i sa kojim se sve problemima suočavamo. Najteži zadatak CSR i ekipu za zaštitu dece je izdvojiti dete iz primarnog okruženja i smestiti ga u hraniteljsku porodicu. To je teško za nas i kao ljude i kao stručnjake. Deca vole svoje roditelje, ma koliko ima naneli zla i ma koliko teško blo živetu u tom porodičnom kontekstu, teško ga se odriču. Po svaku cenu žele da ostanu. Mi moramo da procenimo kada su život, zdravlje i sigurnost dece ugroženi. Da bismo ih zaštitili moramo da preduzimamo taj oblik zaštite i izdvajamo ih iz prirodne prodice. Takve porodice su uglavnom dezorganizovane i u njima su prisutne narkomanija, alkoholizam i drugi oblici patološkog ponašanja koji ugrožavaju život dece, kaže Milica Obrenović, porodični psihoterapeut Savetovališta za porodicu i mlade pri CSR.

Foto: Glas PodrinjaPrema evidenciji CSR Šabac ukupan broj dece na porodičnom smeštaju tokom 2021. godine je 134. Tokom prošle godine 13 maloletne dece je smešteno u hraniteljske porodice. Šestoro maloletne dece je smešteno u hraniteljske porodice zbgo zanemarivanja od strane roditelja, a sedmoro zbog nasilja u porodici. Ukupan broj dece u ustanovama socijalne zaštite je 18.
Glas Podrinja
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa